Plan Norge: – Ebola-utbruddet er ute av kontroll

DØDELIG VIRUS: Helsepersonell tar blodprøver av en pasient som trolig er ebola-smittet på et sykehus i byen Kenema i Sierra Leone. Ebolaviruset har hittil tatt livet av over 670 mennesker i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Foto: NTB scanpix / Tommy Trenchard / Reuters
DØDELIG VIRUS: Helsepersonell tar blodprøver av en pasient som trolig er ebola-smittet på et sykehus i byen Kenema i Sierra Leone. Ebolaviruset har hittil tatt livet av over 670 mennesker i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Foto: NTB scanpix / Tommy Trenchard / Reuters

Ebola-epidemien som har tatt livet av over 670 mennesker i Vest-Afrika er ute av kontroll og kan spre seg til andre deler av verden, mener generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er grunn til bekymring. Det er det største utbruddet av ebola noensinne. Det er ute av kontroll og kan spre seg til andre deler av verden, sier Thommessen til NTB.

Ebolaviruset har hittil tatt livet av over 670 mennesker i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Viruset har også dukket opp i den nigerianske byen Lagos.

Generalsekretær Thommessen kaller epidemien for en «en udefinerbar terror», fordi befolkningen i de rammede landene lever i konstant frykt for å bli smittet. Plan samarbeider med Verdens helseorganisasjon (WHO) og Leger Uten Grenser i de rammede landene.

– Tidligere har en hel landsby i Guinea flyktet i panikk fordi de trodde sykdommen smittet gjennom luften. Dårlige sanitæranlegg, mangel på strøm og vann og dårlig kunnskap om sykdommen gjør at det er de fattigste som rammes, sier han.

Overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet sier imidlertid at det er lite sannsynlig at viruset vil spre seg til Europa eller Norge.

– Teoretisk kan man tenke seg at det kommer en smittet person til landet, og da vil vi legge personen i isolat og følge opp alle som har vært i kontakt med vedkommende.

Folkehelseinstituttet følger Verdens helseorganisasjons (WHO) reiseråd, som ikke fraråder reiser til de rammede landene.

– Men vi fraråder reisende å være i kontakt med syke folk og å ikke spise kjøtt fra dyr som kan ha vært smittet. Har man vært i disse landene og returnerer til Norge syk, må man ta kontakt med lege, sier Hauge.

Personvernpolicy