Havarikommisjonen: For tidlig å si årsak til bussulykke

Det var store skader på turbussen som kjørte inn i en fjellvegg på E6 i Namsskogan tirsdag. Tre personer omkom i ulykken. Foto: Terje Næss / NTB scanpix
Det var store skader på turbussen som kjørte inn i en fjellvegg på E6 i Namsskogan tirsdag. Tre personer omkom i ulykken. Foto: Terje Næss / NTB scanpix

Politiet etterforsker om bussulykken i Namsskogan tirsdag skyldtes teknisk eller menneskelig svikt. Tre mennesker mistet livet i ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet og Statens havarikommisjon skal onsdag gjøre tekniske undersøkelser av bussen som kjørte av veien 6 kilometer nord for Trones i Nord-Trøndelag med 16 sveitsiske passasjerer, i tillegg til sjåføren.

Statens vegvesens ulykkesgruppe deltar også i arbeidet

Fortsatt kritisk

Tilstanden for mannen som ble sendt til St. Olavs hospital med meget alvorlige skader, er fremdeles kritisk, opplyser sykehuset onsdag.

Avdelingsdirektør i veiavdelingen i Statens havarikommisjon, Rolf Mellum, sier til NTB at det er for tidlig å si noe om årsaken til utforkjøringen.

– Vi vet at det er en utforkjøring og er ute etter å finne faktorer som kan ha bidratt, sier Mellum og viser til kjøreforhold og andre forhold som kan knyttes til førerens atferd.

– Det vi jobber ut fra, grovt sett, er å avklare om det er en teknisk svikt eller en menneskelig svikt eller en kombinasjon, sier etterforskningsleder Kjetil Ravlo i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Vitner som kom kjørende bak ulykkesbussen fortalte til lokalaviser onsdag at bussen vinglet kraftig før den kjørte utfor veien.

Les også: – Vinglet enormt før ulykken

Bussjåføren siktet

Bussjåføren, som er tysk statsborger, er foreløpig siktet for uaktsom kjøring, bekrefter Ravlo.

– Vi har hatt en innledende samtale med bussjåføren, men har ikke startet avhør ennå. Vi tar det så snart det er tilrådelig. Vi må ta hensyn til hvordan det går med ham, sier etterforskningslederen.

Politiet har avhørt fem-seks vitner til ulykken, forteller Ravlo, men ønsker ikke å gå inn på hva som har kommet fram i disse avhørene.

– Hvis det er personer som kjenner at de har informasjon av betydning, må de gjerne ta kontakt, sier Ravlo.

I løpet av onsdag og torsdag regner politiet med å komme langt med ytterligere avhør.

– Det er viktig for oss å ta hånd om passasjerer og sjåfør. Vi er i gang med samtaler og avhør der, men dette må tilpasses etter hvilken tilstand de er i.

Skadd

I løpet av tirsdag kveld og natt til onsdag kom sveitsisk helsepersonell Sykehuset Namsos. De vil organisere hjemtransporten for de 13 som ble innlagt på sykehuset tirsdag. To av dem ble moderat skadd, mens de øvrige elleve er lettere skadd.

Det er uklart når de første passasjerene kan få reise hjem igjen, men sykehuset opplyser på en pressekonferanse onsdag at det trolig kan skje i løpet av dagen.

Sjåførens tilstand er stabil, og også han vil være klar for å bli utskrevet om kort tid, ifølge sykehuset.

Avdelingsoverlege ved sykehuset Elisabeth Brattland sier at det sveitsiske personellet og de involverte i ulykken har uttrykt takknemlighet over krisearbeidet som ble gjort på ulykkesstedet og på sykehuset.

Personvernpo