Varmt vær har ødelagt drikkevannet i Røst

Nydelige Røst. Foto: Sverre Bjørstad Graff/ABC Nyheter.
Nydelige Røst. Foto: Sverre Bjørstad Graff/ABC Nyheter.

I over en uke har det vært kokevarsel for drikkevannet i øykommunen Røst i Nordland. Varmt vær har skapt problemer med rensing av vannet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden mandag forrige uke har det vært vanningsforbud på øya, og onsdag er problemet ved kommunens renseanlegg fortsatt ikke løst, melder NRK.

– Den kraftige varmen har gjort at vi har fått for varmt vann i bassenget vi tar vann fra. Det blir en oppblomstring av alger, og da blir det vanskelig å få renset vannet, sier ordfører Tor Arne Andreassen til kanalen.

Les også: Setter opp tørrfiskopera i havgapet

Kokevarsel

For å forebygge vannbåren smitte har kommunen innført kokevarsel for drikkevannet.

– Folk kan koke vannet og bruke det, men vannet har en brunaktig farge, og jeg har ikke hørt om noen som har gjort det, sier Andreassen.

Innbyggerne i kommunen for nå rent vann fra en tankbil i Bodø. Hver husstand får 20 liter vann i døgnet.

Kommunen har bestilt nye filtre til rensemaskinene og jobber for å løse problemet.

Les også: Pingvinene på Røst

Turistene bruker opp vannet på Vega

Det bor til vanlig 1240 innbyggere på Vega i Nordland. Om sommeren øker antallet til cirka 4500 i det populære øyriket kjent fra NRK-serien Himmelblå.

Dette, kombinert med en rekordvarm juli, gjør at kommunen frykter at øya kan gå tom for vann. Infrastrukturen er rett og slett ikke tilrettelagt for så mange folk.

— Det er veldig positivt at det er så mye folk på øya, men vi må ha vann og noe må gjøres, sier Anders Karlsson, teknisk sjef i Vega kommune, til ABC Nyheter.

Les også: Turistene bruker opp vannet

Personvernpolicy