Ny meningsmåling om Gaza-krigen:

Full støtte til Gaza-krigen blant jødene i Israel

FÅR STØTTE: De israelske soldatenes handlinger har stor støtte blant befolkningen. (Foto: AFP Photo/Jack Guez / NTB Scanpix)
FÅR STØTTE: De israelske soldatenes handlinger har stor støtte blant befolkningen. (Foto: AFP Photo/Jack Guez / NTB Scanpix)

Bare fire prosent av israelske jøder syns voldsbruken i Gaza er overdrevet. Og fire av fem jøder i Israel er imot en ensidig våpenhvile fra Israels side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Gaza:

* Ligger ved Middelhavet og har et areal på 360 kvadratkilometer. Grense mot Israel i nord og øst og Egypt i sør

* Huser rundt 1,8 millioner mennesker. I Gaza by bor det rundt 515.000

* Okkupert av Israel i seksdagerskrigen i 1967. Israelerne trakk seg ut i 2005.

* Hamas har styrt siden valget i 2006. Bevegelsen skal ha en væpnet styrke på rundt 20.000 personer

* Israel har en streng blokade til sjøs, i luftrommet og av landegrensene, og væpnede palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter mot det sørlige Israel

* 8. juli innledet Israel offensiven «Operation Protective Edge» med bombardement og en bakkeoperasjon på Gazastripen

* Rundt 1.260 palestinere er drept, de fleste av dem sivile. På israelsk side er tre sivile drept i palestinske rakettangrep. I tillegg er 53 israelske soldater drept i kampene

(Kilder: NTB, AFP, snl.no , Ritzau) (©NTB)

Det er The Israel Democracy Institute som rapporterer om disse tallene.

De viser at opposisjonen mot statsminister Netanyahus harde linje er forsvinnende liten, trass i de enorme lidelsene krigen har skapt for det innesperrede palestinske Gaza-samfunnet.

95 prosent av jødene som ble spurt, mener at Israels krigføring i Gaza er berettiget.

Spørreundersøkelsene ble gjennomført på tre datoer i juli.

Les også: – 20 drept i israelsk angrep på FN-skole i Gaza

Liten tro på fred

Jerusalem Post skriver også at israelerne ifølge disse meningsmålingene har liten tro på varig fred mellom Israel og Gaza. Henholdsvis 8, 16 og 30 prosent i de tre spørrerundene har tro på langvarig fred.

Omvendt tror flertallet at det vil bli nye kamprunder også etter den israelske hærens pågående operasjon, «Operation Protective Edge». Henholdsvis 77, 65 og 50 prosent regner med det.

Les også: – Israel vil aldri tillate en palestinsk stat

– 243 barn drept, flere i ruinene

Antallet drepte palestinere har nå passert 1.220, de fleste av dem sivile, melder NTB. 53 israelske soldater og tre sivile israelere er drept i konflikten som startet 8. juli.

FNs hjelpeorganisasjon for barn, UNICEF, rapporterer onsdag morgen at antall drepte palestinske barn etter gårsdagens angrep nå har kommet opp i 243. Det er opp fra 229 i løpet av det siste døgnet.

– Det reelle tallet er trolig høyere, men man har ikke fått alle ut av ruinene, skriver kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge i en pressemelding.

– Som en følge av at Israel har bestemt seg for å evakuere det meste av de østlige delene av Gazastripen, sammen med at flere er husløse etter angrep, er antall personer på flukt nå anslått til 240.000, minst halvparten av disse er barn. Det vil si at minst 120.000 barn er på flukt på Gazastripen, fortsetter hun.

Behovet for umiddelbar krisehjelp til barn har økt betydelig. Minst 270.000 barn har behov for denne typen hjelp, melder UNICEF Norge.

Personvernpolicy