Legger ut grusomme «skrytevideoer»

Den ekstreme islamistgruppen ISIL publiserer krystallklare og profesjonelt produserte videoer av massehenrettelser og mishandling for å vise makt. NB! Sterke bilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kort tid har opprørerne i islamistgruppen ISIL (Opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten) tatt kontroll over store deler av Irak. I juni tok de over byen Mosul, og erklærte kort tid etter en egen islamistisk stat.

Gruppens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, ble utropt som leder for staten og «alle muslimer, hvor enn de er i verden».

Bakgrunn: ISIL har erklært egen stat

Grotesk propaganda

ISIL har publisert flere skrytevideoer som skal vise akkurat hvor ressurssterke de er, og en video som nylig ble publisert på YouTube, før den raskt ble fjernet, viser hvordan det som skal være irakiske soldater blir behandlet av gruppen.

I den groteske videoen, som opprinnelig varer i 35 minutter, ser man flere titalls sivilkledte fanger bli fraktet til en massegrav og beordret til å legge seg på bakken. Der blir de skutt, først med automatrifler fra et par meters avstand, senere med nakkeskudd fra kloss hold.

Videoen viser også en rekke menn bli henrettet med skudd mot bakhodet på en kai tilsølt av blod. Etter henrettelsene dumpes mennene i vannet under kaien.

Fangene, som ISIL hevder er irakiske myndighetssoldater kledt i sivil, skal ha blitt henrettet i Salah Al-Din-området i Irak.

Les også: Mener ISIL-lederen kan avsløre skade i video

Frykter angrep i Europa

ISIL har tidligere blitt omtalt som «verdens rikeste hellige krigere», de plyndret blant annet hovedbanken i Mosul for en halv milliard dollar da de tok over byen i juni.

Opprørergruppen er også involvert i krigføringen i Syria, og EUs antiterrorsjef uttalte nylig at det er «svært sannsynlig at ISIL kanskje planlegger, trener og sender noen utenlandske krigere til Europa for å utføre angrep».

I mai ble en 29 år gammel franskmann pågrepet etter drapene på fire personer på et jødisk museum i Brussel. Politiet antar at han nylig kom tilbake til Europa etter å ha kjempet sammen med islamistiske opprørere i Syria.

29-åringen ble pågrepet med en kalasjnikov-rifle innsvøpt i et ISIL-flagg, men det er uklart om gruppen sto bak planleggingen av angrepet.

Les også: Sjekker om nordmann kan knyttes til ISIL-video

Personvernpolicy