Harde kamper øst i Libya

TRIPOLI: Røyk stiger opp fra stedet nær flyplassen i Tripoli, der en drivstofftank ble truffet av en rakett mandag. Foto: Ismail Zitouny / Reuters / NTB scanpix
TRIPOLI: Røyk stiger opp fra stedet nær flyplassen i Tripoli, der en drivstofftank ble truffet av en rakett mandag. Foto: Ismail Zitouny / Reuters / NTB scanpix

Minst 30 personer er drept i kamper mellom spesialstyrker og militser i den østlibyske byen Benghazi, ifølge helsepersonell. En av hærens baser i utkanten av byen skal ha blitt tatt over av militssoldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har pågått harde kamper i Libya i flere måneder. I både hovedstaden Tripoli og den østlibyske byen Benghazi kjemper ulike islamistiske militsgrupper, regjeringshæren og utbrytergrupper om kontrollen.

De siste to ukene har Libya vært rammet av den verste volden siden krigen i 2011, da landets diktator Muammar Gaddafi ble styrtet. Rivaliserende militser har i to uker kjempet harde kamper om landets hovedflyplass i Tripoli.

Flere tusen mennesker har flyktet fra volden i hovedstaden over grensen til Tunisia, melder tunisiske medier.

Flyktninger

Fra før bor 1,5 millioner libyere i Tunisia, mange av dem flyktet under oppstanden som endte med borgerkrig og en internasjonal luftoffensiv som styrtet Gaddafis styre.

USA tar nå sammen med en rekke EU-land til orde for våpenhvile i voldsherjede Libya.

USAs president Barack Obama, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Storbritannias statsminister David Cameron og Italias statsminister Matteo Renzi har diskutert volden og går sammen om å be om en våpenhvile.

– De fem stats- og regjeringssjefene fordømmer volden mot sivile, trakasseringen av diplomater og sammenbruddet av den politiske prosessen, uttaler den tyske regjeringen.

Brann ute av kontroll

En enorm brann på to drivstofflagre ved flyplassen Tripoli var mandag ute av kontroll, opplyste det statlige oljeselskapet NOC. Brannen startet søndag da et av lagrene ble truffet av raketter og spredte seg til et annet lager i nærheten.

Brannen truer nå Libyas oljeindustri, som allerede er hardt rammet av at utenlandske oljearbeidere har forlatt landet. Kampen mot flammene har vært svært krevende ettersom det pågår kamper i nærheten.

– Bedre før

Det har den siste tiden vært en rekke angrep mot Tripoli-flyplassen, som rivaliserende militsgrupper, de fleste av dem islamistiske, kjemper om. Kampene startet 13. juli og har krevd minst 97 menneskeliv, mens over 400 er såret.

– Flertallet av de libyske borgerne hadde det bedre under det sterke sentralstyret til Gaddafi, sier Knut Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen og ekspert på Libya til NRK.

– Diktaturet er jo borte, men de som ikke var i direkte konflikt med staten den gangen, vanlige folk, føler nok at situasjonen har blitt verre. De lever i langt større grad i utrygghet nå. I tillegg er økonomien dårlig og kriminaliteten øker, sier Vikør.

Personvernpolicy