Derfor bør du bade nå

Hver sommer overvåker Oslo kommune nærmere 40 friluftsbadeplasser for å sjekke at vannet ikke inneholder bakterier som kan gi økt risiko for sykdom. Denne sommeren ser det veldig bra ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stang med en flaske på senkes ned i Hvervenbukta i Oslofjorden for å måle kvaliteten på vannet som store og små kjøler seg ned i på varme sommerdager.

Det er en travel sommerdag for Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten i Oslo kommune. Hun har allerede vært på en rekke strender da hun ankommer Hvervenbukta tirsdag.

– Vi tar vannprøver og sender dem til analyse for å sjekke konsentrasjonen av E. coli-bakterier, som ofte er ansvarlig for å gjøre folk syke. Så det er greit å overvåke gjennom hele sommeren når folk bader, sier hun til NTB.

– Hvis vi får veldig høy konsentrasjon drar vi ut og tar en ny måling dagen etter, og hvis det er høye målinger tre dager på rad, kommer det opp en advarsel om at du ikke bør bade, sier Turtumøygard.

Gir nesten blaffen

Ute i vannet står Tine Simensen sammen med barnebarnet Bastian Kjøs. Simensen sier hun vanligvis tenker over vannkvaliteten når hun er ute og bader.

– Ja, egentlig gjør jeg det, men når det er så varmt så gir man nesten blaffen og bare drar til nærmeste strand. Sånn er det bare, sier Simensen.

– Men nå har jeg vært på Sørlandet i snart en måned, og jeg kjenner jo litt forskjell, fortsetter hun, og forklarer at hun opplevde vannet som friskere lenger sør.

To andre badegjester, Jarle Bruntveit og sønnen Viljar Bruntveit, tenker ikke spesielt over vannkvaliteten i sjøen før de tar seg et forfriskende bad. Sønnen synes det viktigste er at det er varmt i vannet.

– Og ingen dyr. Hunder er greit, men ikke sjødyr. Kanskje ål, sier Viljar.

– For meg ser det trygt og fint ut, sier faren, som akkurat har tatt en dukkert.

God kvalitet

Målingen som ble gjort i Hvervenbukta sist uke viste god vannkvalitet. Det er som forventet når sommerværet er varmt og godt, forteller smittevernoverlege i Helseetaten i Oslo kommune, Tore Steen til NTB.

– Her i Oslofjorden vet vi erfaringsmessig – stort sett uten unntak – at når været er fint så er prøvene bra, sier Steen, men understreker at lokal forurensning kan forekomme.

Vannprøvene som viser dårlig vannkvalitet kommer stort sett etter regnskyll.

– Når det regner skylles det ut mye rusk og rask fra overflaten nær strendene. Og hvis det regner svært mye, er det ikke alltid kloakken klarer å ta unna alt som går ned i den. Da du får det vi kaller overløp, og noe av kloakken kan gå rett ut i fjorden, som særlig vil kunne påvirke strender i nærheten av bekker- og elveutløp, sier Steen.

Men også etter lengre perioder med fint vær kan det komme oppblomstring av alger, sier han. Ifølge kommunen er oppblomstringen som langs Oslofjorden nå ikke kjent som farlig.

Synlig skittent

På spørsmål om det er mulig å vurdere vannkvaliteten med det blotte øye, svarer smittevernoverlegen «både ja og nei».

– Dersom vannet er synlig forurenset bør du ikke bade før du har undersøkt årsaken. På den andre siden kan det godt være et høyt antall bakterier uten at du kan se det på vannet, sier Steen.

– Den prøven vi tar i dag får vi svar på i morgen, så du vil aldri vite akkurat hvordan vannet er i dette øyeblikk. Men når du har tatt flere prøver over tid, og de er stabile, kan du si med rimelig sikkerhet hvordan det er også i dag, sier Steen. (©NTB)

Personvernpolicy