Sp-høvding har lav tillit til «svine»-statsråden:

Slakter utspill fra dansk matminister

GIR REFS: – Når det gjelder dyrevelferd, har få land mer industrielt rykte på seg enn danskene. De driver forretningsmessig stort. Å skryte av sin egen fortreffelighet, gjør at tilliten til den danske landbruksministeren blir enda svakere, mener Lundteigen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
GIR REFS: – Når det gjelder dyrevelferd, har få land mer industrielt rykte på seg enn danskene. De driver forretningsmessig stort. Å skryte av sin egen fortreffelighet, gjør at tilliten til den danske landbruksministeren blir enda svakere, mener Lundteigen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

«Køb dansk og bliv sund», skryter den danske matministeren, som avviser å utrydde farlige MRSA-bakterier i landets svinefabrikker. – Tilliten til ham blir enda svakere, refser Per Olaf Lundteigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er oppsiktsvekkende at en dansk landbruksminister sier dette. Danskene har hele tida nærmest latterliggjort andre land som har argumentert på den måten for egen matproduksjon, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen til ABC Nyheter.

– Når danskene nå gjør det, henger det selvsagt sammen med at dansk svinekjøtt har fått en veldig tillitssvikt i blant annet det svenske markedet blant andre, sier Lundteigen.

Han påpeker at Norge har et saneringsprogram for å bli kvitt multiresistente bakterier hos svin. Det er ikke situasjonen i Danmark.

Matminister Dan Jørgensen (Sosialdemokratene) oppfordrer nemlig danskene til å velge danske matvarer framfor utenlandske, og begrunner det med at de er sunnere og produsert med bedre velferd for dyrene.

NOE SVINERI? Fire døde så langt av antibiotika-resistente MRSA-bakterier hos svin i Danmark. – Dansk mat er sunnest, sier matminister Dan Jørgensen. Illustrasjonsfoto: Colourbox. NOE SVINERI? Fire døde så langt av antibiotika-resistente MRSA-bakterier hos svin i Danmark. – Dansk mat er sunnest, sier matminister Dan Jørgensen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Vil ikke slakte

Det skjer etter at han selv har sagt nei til en «norsk» løsning for å utrydde farlige MRSA-bakterier som antibiotika ikke virker på

Den norske løsningen innebærer at man slakter ned og desinfiserer besetninger der MRSA blir påvist. Men det ville kostet 3,5 milliarder kroner i Danmark, noe Dan Jørgensen ikke ønsker å bruke.

Så langt har fire mennesker dødd av uhelbredelige bakterier fra danske svin.

– I Danmark og Sverige anslår man at 200 mennesker dør årlig som følge av antibiotikaresistente bakterier. Det viser at dette med mattrygghet ikke er noe som kommer av seg selv, sier Eirik Nedrelid, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk Landbrukssamvirke, til ABC Nyheter.

Les også: NTNU-professor advarer mot dansk kjøtt

– Dansk mat av toppkvalitet

MRSA-bakterien er blitt svært utbredt i danske svinebesetninger. De sykdomsfremkallende bakteriene har utviklet motstandsdyktighet (resistens) mot antiobiotika på grunn av den utstrakte bruken av antibiotika som tilsetning i fôret til danske svin.

– Tross fire dødsfall har Dan Jørgensen avdramatisert smittefaren. 16 prosent av svinefarmene var infisert i 2010. I dag er det minst 80 prosent, skriver Rune Engelberth Larsen i avisa Politiken.

– Danske matvarer er av toppkvalitet. Det alene er grunn til å handle dansk, sier ministeren til Berlingske Tidende.

Han vil ha tydeligere merking av at varene er produsert i Danmark.

Les også: WHO: - Lettbehandlede infeksjoner kan bli dødelige

Kutter haler

– Når det gjelder dyrevelferd, har få land mer industrielt rykte på seg enn danskene. De driver forretningsmessig stort. Å skryte av sin egen fortreffelighet, gjør at tilliten til den danske landbruksministeren blir enda svakere, mener Lundteigen.

I Danmark kan bøndene kupere (klippe av) halen på grisene og kastrere uten bedøvelse. Begge deler er forbudt i Norge. Purker med grisunger blir stuet inn i så små innegninger at eneste bevegelse de har plass til i Danmark, er å reise seg opp og ned.

Mens den danske ministeren vil ha danskene til å handle innenlands mat, presser Danmark på for å få Norge til å importere stadig mer fra utlandet, noe som blant annet viste seg i striden om ostetoll.

Les også: Norge importerte mer ost og andre landbruksvarer i 2013

Sjekker bare to prosent for MRSA

Trass i den alvorlige situasjonen i Danmark med MRSA-bakterier som antibiotika ikke biter på, vil danske myndigheter redusere antall stikkprøver i svinebestningene.

Omfanget av smitten med MRSA i grisehusene blir basert på prøver fra bare 210 av samtlige 9000 svinebesetninger i Danmark, opplyser matminister Dan Jørgensen til Ingeniøren.

– Danmark har dårligere forhold enn Norge. Men det betyr ikke at alt er bra i Norge, sier Per Olaf Lundteigen.

– På kylling har også Norge en stor utfordring med resistente bakterier i 43 prosent av kyllingfiletene. Dette går på helsesituasjonen til hele befolkningen løs, noe vi i Sp vil legge mye arbeid i utover høsten, legger Lundteigen til.

Pøser ut mye mer antibiotika

– I Danmark bruker man antibiotika forebyggende, i Norge for å kurere syke dyr. Det henger sammen med størrelsen på gårdene og hva slags landbruk vi har, sier Eirik Nedrelid i Norsk Landbrukssamvirke.

Danskene bruker ti ganger så mye antibiotika til sine matproduserende dyr, som norsk landbruk. Det går fram av tabellen på side 26 i en rapport fra Det europeiske medisinbyrå ESVAC.

– Veien til mattrygghet går gjennom små og mellomstore bønder og restriktiv bruk av antibiotika, framholder Nedrelid.

I Norge er størrelsen på husdyrbruk begrenset av kvoter. I Danmark er det ikke slike begrensninger, noe som fører til store ansamlinger av dyr og dermed større smittepress.

I Danmark er 29,3 millioner slaktesvin fordelt på 9000 bruk, hvorav 4642 spesialiserte svinebruk ifølge Agro Analyses rapport «Slipp bonden fri!». I Norge fordeles 1,6 millioner slaktesvin på 2781 spesialiserte svinebruk.

Personvernpolicy