Rekordgammel gaupe funnet i Finnmark

Den eldste gaupa hvis alder hittil er bekreftet i Norge, ble 17 år gammel. Det viser analyser som Rovdata har foretatt. Bildet er av gaupa når den våkner fra bedøvelse i februar 2007. Foto: Jon M. Arnemo / Scandlynx / NTB scanpix
Den eldste gaupa hvis alder hittil er bekreftet i Norge, ble 17 år gammel. Det viser analyser som Rovdata har foretatt. Bildet er av gaupa når den våkner fra bedøvelse i februar 2007. Foto: Jon M. Arnemo / Scandlynx / NTB scanpix

Den eldste gaupa hvis alder hittil er bekreftet i Norge, ble 17 år gammel. Det viser analyser som Rovdata har foretatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 17 år gamle kattedyret ble funnet død i en veigrøft ved Porsa i Kvalsund kommune i Finnmark 15. januar i fjor.

– Den var merket med en GPS-sender som tilhører forskningsprosjektet Scandlynx. Undersøkelsene viser at den var 17 år gammel. Dette er ny rekord. Den eldste gaupa som vi kjente til fra før, var 16 år, sier overingeniør Frode Holmstrøm i Rovdata.

Han forklarer at alder blir påvist blant annet ved å foreta et tannsnitt og telle årringene i tennene. Dyret ble GPS-merket 20. februar i 2007 og hadde et leveområde på rundt 400-500 kvadratkilometer, noe Norsk institutt for naturforskning (NINA) anslår som svært lite. 17-åringen ble ifølge obduksjonen påkjørt. Det ble også funnet gamle hagl i dyrets venstre forbein.

Analysen av den 17 år gamle hunngaupa inngikk i den siste undersøkelsesperioden, som varte fra 1. juni i fjor til 31. mai i år. Til sammen 196 rovdyr – 92 gauper, 75 jerv, 19 ulver og 10 bjørner – ble analysert, omtrent samme antall som i fjor. Dyrene ble for det meste skutt under lisensfelling eller kvotejakt. Flere ble også tatt ut ved skadefelling eller ekstraordinære tiltak. Noen ble påkjørt og mistet livet i trafikken, mens andre ble funnet døde.

Personvernpolicy