Politiet: Redusere beredskapen fra i morgen

De nesten dagene vil politiet fortsatt være bevæpnet, men tilstedeværelsen av synlig politi skal gradvis reduseres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier på en pressebrief mandag kveld at endringene i beredskapen vil skje i løpet av morgendagen.

– Vi har siden i går, da PST la fram sin nye trusselvurdering, gått nøye gjennom de tiltakene vi har hatt gående. På grunn av den nye trusselvurderingen, har vi sett grunn til å redusere beredskapen, sa Humlegård på pressebriefen.

Se opptak av pressebriefen øverst i saken

Les også: PST har gjort noe uvanlig

Fokus på etteretning

Humlegård bekrefter at det mandag ble sendt ut en ny operasjonsordre til politidistrikene.

– Det blir fortsatt bevæpning av politiet, men vi gir føringer for at synlig tilstedeværelse av politi skal tas ned og reduseres, sa politidirektøren.

– Vi dreier fokus over på etterretning og analyse, og grense- og utlendingskontroll, sa Humlegård.

John Ståle Stamnes i Politidirektoratet oppfordrer personer som skal ut på reise til å ta med førerkort og pass om man reiser i Norden og utenlands.

– Slik som situasjonen nå er, så kommer vi til å opprettholde dette tiltaket til 12. august eller så snart situasjonen er avklart, sier han.

– Ta med pass

Han mener det ikke er nødvendig å utsette reisen om man ikke har med seg identifikasjonspapirer.

– Budskapet er at folk må reise som normalt. Hvis det foregår kontroll, kan det ta noe mer tid, sier Stamnes.

– Vi vet jo hva vi ser etter. Det er ikke sånn at kontrollen på grensa er annerledes enn den inne på territoriet. Det er ikke barn, familier, fotballlag eller lignende vi ser etter, sier han.

Politidirektøren understreker at forsvarets beredskap for å bistå politiet videreføres og at politiets nasjonale ressurser skal ha samme høye beredskap som de siste dagene.

– Vi er glad for at det går i riktig retning, men det er fortsatt slik at det er en alvorlig situasjon.Det er ingen grunn til å senke skuldrene helt, sier Humlegård.

Personvernpolicy