Ekspert: – Uvanlig å gå ut med trusselvurdering

Magnus Ranstorp mener PSTs åpenhet kan føre til mindre polarisering, enn om et terrorangrep hadde skjedd uten forvarsel. Foto: Victor Lundberg/ NTB scanpix.
Magnus Ranstorp mener PSTs åpenhet kan føre til mindre polarisering, enn om et terrorangrep hadde skjedd uten forvarsel. Foto: Victor Lundberg/ NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorekspert Magnus Ranstorp sier det er veldig uvanlig å gå ut med en trusselvurdering slik Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både i Sverige og Danmark har man gått offentlig ut om trusselsituasjoner tidligere, men først når man har hatt detaljene på plass. Det er nok en av de første gangene det skjer på denne måten i Norden, sier Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøyskolen til NTB.

– I de situasjonene har man hatt full kontroll over trusselen. Man har vært sikker på at man vet hva planen er og at man har identifisert de aktuelle personene. Det har man tydeligvis ikke her, utdyper han.

Islamforsker Lars Gule som forsker på ekstremisme og islamisme ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener PSTs åpenhet var riktig ettersom væpnet politi på Gardermoen og Oslo S ville bli lagt merke til.

– Vi ville fått ville spekulasjoner i sosiale medier, sier han til NRK.

Men han mener PSTs valg bør evalueres.

– Jeg håper vi nå får en evaluering av denne hendelsen i ettertid, slik at vi kan vurdere om denne åpne informasjonskampanjen fra myndighetenes side har vært riktig, sier Gule.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flyforbudet over Bergen opphevet

– Kan gi terrorideer

Magnus Ranstorp mener PSTs åpenhet kan føre til mindre polarisering, enn om et terrorangrep hadde skjedd uten forvarsel. Likevel finnes det også farer ved å gå ut slik PST har gjort.

– Man skal ikke gi terrorister ideer. Ved å gå så høyt ut, kan man sette Norge på kartet i disse miljøene. Det positive er at det skjer så mye annet i verden, at dette ikke har satt et stort avtrykk utenfor Norges grenser, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse om terrortrusselen forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixPST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse om terrortrusselen forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det vil komme flere trusler mot Europa, og dermed også mot Norge. Beredskapen kan ikke gå opp og ned som en jojo. PST får derfor et dilemma om hva de skal gjøre neste gang det kommer en trussel, mener forskeren.

– Skaper frykt

Andre eksperter er mer kritiske til PSTs åpenhet. Tidligere PST-sjef i Danmark, Hans-Jørgen Bonnichsen, mener det er feil å gå ut uten mer konkret informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Terroristene har allerede klart å skape frykt. Skal man gå ut med en slik terroradvarsel, må man gi borgerne konkret informasjon om trusselen og konkrete råd, sier Bonnichsen til VG.

Kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø mener PST og regjeringen burde vært tydeligere i sitt budskap, når de valgte å gå ut med trusselvurderingen.

Les også: PST-sjefen: Trusselen er noe redusert

– På den ene siden har de brukt krigsretorikk, mens de på den andre siden har sagt at vi skal leve og opptre som om ingen terror eller angrep på Norge er rett rundt hjørnet, sier Aabø til Nettavisen.

Debatt

Ranstorp tror åpenheten kan føre til en sunn debatt om hvordan Norge skal stå imot terrorangrep i framtiden.

– En slik debatt bør også ta for seg hvordan muslimer og andre grupper som ikke har noe med truslene å gjøre, ikke blir rammet. Norge har et bedre utgangspunkt enn mange land til å ta en slik debatt, fordi dere står så samlet etter 22. juli, mener han.

– Denne problematikken vil vare i mange år framover, på grunn av urolighetene i Syria og hele Midtøsten. Da bør man tenke strategisk på hvordan man håndterer dette, sier Ranstorp.