Setter opp tørrfiskopera i havgapet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italienske skipbrudne, tørrfisk og 1400-tallets Røst. Slik blir det opera av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

RØST (ABC Nyheter): Den 5. januar 1432 drev den italienske adels- og handelsmannen Pietro Querini i land på ei øde øy i øyriket Røst etter et havari.

Da handelsskipet hans på vei mot Belgia forliste, hadde mannskapet tatt seg over i livbåter. Den ene båten med 47 mann drev etter 20 døgn i land på den øde øya langt nord. De overlevende så røyk fra en annen øy, men båten var ødelagt så de kom seg ingen vei. Da de 29 dager senere ble oppdaget av lokale fiskere, var bare 11 italienere fremdeles i live.

Svært gode skildringer

Fra 3. februar til den 14. mai 1432 bodde de italienske sjømennene på Røst, hvor de ble tatt i mot med åpne armer og fikk pleie fra lokalbefolkningen. Den lokale presten skal ha fungert som tolk.

De italienske sjømennenes dramatiske ferd over havet, deres opphold på Røst og deres levende skildringer derfra, har gitt inspirasjon til en operaforestilling med musikk skrevet av Henning Sommerro og en libretto signert Ragnar Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Italienerne kunne skrive og lagde svært gode og unike skildringer av hvordan folket levde her på den tiden, sier operasjef Hildegunn Pettersen til ABC Nyheter.

I 2012 hadde operaen «Querini» urpremiere på Røst. Og torsdag braker det løs igjen.

– Vi gleder oss og føler at ting er på plass før premieren torsdag, forteller en blid operasjef Hildegunn Pettersen til ABC Nyheter.

Vennlig og vakkert folk

Oppholdet på Røst gjorde sterkt inntrykk på Querini og mannskapet hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I den tiden vi var det, behandlet folk oss vennlig og etter sin beste evne, og i to måneder spiste vi uhorvelige mengder av maten deres, det vil si smør, fisk og av og til kjøtt. Det var som om vi aldri kunne få nok,» skrev Querini i en senere skildring av hendelsen.

Lokalbefolkningen beskrev han som plettfrie og vakre, som aldri tok seg betalt for den hjelpen de ga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Framstillingen av de fastboende nordlendingene var svært fordelaktig, noe som var i sterk kontrast til datidens rådende oppfatning av det nordiske folk som et ganske hardt og lite gjestfritt folkeferd.

Pettersen mener temaene som tas opp i operaen - havet, tørrfisk og ikke minst kjærlighet - er like aktuelle i dag, selv om handlingen foregår for 600 år siden.

Forestillingen formidler også hvordan adelsmannen Querini opplevde å komme til et samfunn der innbyggerne levde et enkelt liv, uten overdådig rikdom og maktkamp slik han var vant til fra Venezia. Han mente selv at opplevelsen forandret ham.

– Dette er noe vi kan lære av også i dag, mener operasjefen.

Da de overlevende omsider reiste fra Røst tilbake til Italia, var det med tørrfisk i lasten. Querini skal ha fortalt alle han møtte, visstnok også Paven, om fiskens fortreffelighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette ble den første eksporten av tørrfisk fra Røst. I dag eksporteres tørrfisk til Italia i store mengder, for mange millioner kroner hvert år, både fra Røst og andre steder i Lofoten, sier Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte tørrfiskoperaen fikk svært gode kritikker da den første gang ble satt opp på Røst i 2012.

Torsdag 31. juli er det igjen premiere på operaforestillingen «Querini» på Røst.

Til sammen fire forestillinger skal de fremføre før teppet går ned for denne gang. Torsdag, fredag og lørdag er det kveldsforestillinger, mens søndagens forestilling er en matine.

Drømmer om turné til Venezia

Når årets operafest er over på Røst, er ønsket å ta tørrfiskoperaen med ut i Europa.

– Ja, vi drømmer om å ta med alle musikerne, hjell og tørrfisk til Venezia for å sette opp «Querini» der. Men aller først er det opera på Røst. Og det er fortsatt billetter igjen, bedyrer hun.

ABC Nyheter og Yttersvingen var så heldig å få en liten smakebit av operaen i vår reportasjebil søndag ettermiddag.

Se hele intervjuet med Hildegunn Pettersen her: