Her har fuglene overtatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre bevingede gjester har slått seg ned på Kårøy Rorbucamping på Røst. Det får forskerne til å juble.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

RØST (ABC Nyheter): Det kan nesten minne om en sverm bier som summer rundt kuben sin. Men det er ikke insekter som har slått seg ned på Kårøy Rorbucamping på Røst.

Det er hundrevis av måkelignende krykkjer som bruker den store, røde brygga til kurtisering og hekking.

Lyden av den hvite flokken kan høres på lang avstand. En ekstrem og pulserende kakling fra utallige krykkjer kan få en hver syklubb til å fortone seg som stilleleken.

Men Kari Reklev Olsen som driver Kårøy Rorbucamping bedyrer at de bevingede gjestene som har slått seg ned på brygga ikke er plagsom.

- De lager mye lyd, men man blir jo vant med dem, vet du. De er jo naboene mine, forteller Olsen til ABC Nyheter med et smil.

Les også: Norske sjøfugler dør ut

Familien Olsen har drevet rorbucampingen på Kårøy siden 1964. Øya har ikke veiforbindelse med resten av Røstlandet, så besøkende trenger båtskyss for å ta seg over det smale stredet. Krykkjeflokken, derimot, flyr lett over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sørveggen av den gamle brygga, har de spikret opp godt egnede rugebenker for forelskede krykkjepar. På resten av det tre etasjers store bygget har fuglene tatt seg til rette.

- Krykkjene bor her ikke hele året. De er trekkfugler, så om ikke så lenge forsvinner de igjen. De er harmløse for mennesker, og ikke aggressive som måker, forteller Olsen.

Krykkje er en sjøfugl som tilhører arten måse. Siden 1980-tallet har krykkjebestanden i Norge gått tilbake. I dag er arten rødlistet og fredet.

På grunn av tilbakegangen er krykkjekolonien på Kårøy Rorbucamping på Røst av stor betydning for bestanden. Flere av individene er også ringmerket slik at forskere kan studere dem.