Kamphandlinger setter etterforskning på vent

På grunn av kamphandlinger i området måtte arbeidet til de internasjonale kriminalteknikerne ved det nedskutte malaysiske flyet i Ukraina utsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederlandske og australske eksperter var søndag så vidt i gang med undersøkelser på krasjområdet øst i Ukraina da et varsel om nye kamphandlinger stoppet det hele.

– Det er kamper, og vi kan ikke ta sjansen, sier Alexander Hug, fungerende leder for Ukraina-gruppa fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som overvåker stedet.

Det ble hørt eksplosjoner bare noen kilometer unna byen Grabove, som ligger i nærheten av området der delene fra flyet ligger strødd.

Sender ikke væpnet gruppe

Ifølge AFPs reporter flyktet lokalbefolkningen fra området. Det ble også sett svart røyk og opprørernes kontrollpost på stedet skal ha blitt forlatt.

Det er imidlertid ikke aktuelt å sende en væpnet internasjonal gruppe for å sikre åstedet, uttaler Nederlands statsminister Mark Rutte som beskriver et slikt tiltak som urealistisk.

– Vi har kommet fram til at dette ville ha medført risiko for at gruppen ville ha blitt involvert i konflikten umiddelbart, sier han.

Les også: Her styrtet datteren deres i døden

Kriminalteknikere

I Ukraina er en gruppe på 30 nederlandske kriminalteknikere på plass. Den australske statsministeren Tony Abbott opplyser at 49 australske politifolk også er der. Malaysia bidrar med 68 politifolk.

– Målet er å finne ytterligere levninger. I tillegg skal de se på vrakbitene på stedet, og om mulig finne informasjon som kan brukes av ekspertene, sier Australias statsminister Tony Abbott.

– Det er helt påkrevd at vi får et fullt team av etterforskere på plass for å forsikre at alle kroppsdeler og spor blir funnet, identifisert og tilbakeført, sier Malaysias statsminister Najib Razak.

Det har vært forhandlinger med de prorussiske opprørerne, som kontrollerer området, for å sikre adgang for kriminalteknikerne og politifolkene. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) bistår med gjennomføringen og kommunikasjonen med opprørerne.

Les også: Nye funn av lik og vrakdeler

Omkomne mangler

Nederland har hovedansvaret for å identifisere de omkomne og lede etterforskningen etter krasjen. Mange lik er tidligere sendt til Nederland, men etterforskerne og politimannskapet vil gå gjennom området på nytt for å finne de omkomne som fortsatt er savnet.

Samtidig melder opprørerne at en togvogn, fylt med personlige eiendeler funnet på krasjstedet, er overlevert til nederlenderne.

– Vognen er forseglet og sendt ut av området allerede, sier Sergej Kavtaradze, en talsperson for den erklærte uavhengige folkerepublikken av Donetsk.

Russland varsler at også de har åpnet en gransking av nedskytingen. Opprørerne i Ukraina har avvist beskyldninger om at de er ansvarlige.

Totalt døde 298 mennesker, 193 av dem var nederlandske borgere. Flyet som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, ble skutt ned 17. juli.

Personvernpolicy