PST: – Trusselen er noe redusert

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier søndag at informasjonen de har hentet inn tyder på at trusselen om et angrep mot Norge er noe redusert. Beredskapen forblir uendret inntil videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Utviklingen de siste dagene er at PST har mottatt svært mye relevant informasjon som gjør at grunnlaget vi nå har å vurdere ut ifra, er omfattende, sa Bjørnland.

Informasjonen er innhentet gjennom kanaler nasjonalt og internasjonalt. Dette har ifølge PST-sjefen gitt informasjon av «høy kvalitet» og bidratt til vurderingene PST nå gjør knyttet til trusselsituasjonen.

– Basert på de siste dagers arbeid kan vi nå si at trusselen om et terrorangrep mot Norge er noe redusert, sa Bjørnland.

PST jobber fortsatt for fullt med å avklare trusselen, og situasjonen kan endre seg raskt, understreket hun. Situasjonen betegnes fortsatt som alvorlig.

Ingen siktede

PST tror personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria har til hensikt å gjennomføre terrorangrep i Norge. Det er fremdeles det PST jobber etter, sier Bjørnland til NTB.

– Det er fortsatt vårt utgangspunkt, men konkret når det gjelder alvoret i trusselen, så er den nå noe redusert, sier hun.

Bjørnland avkreftet under pressekonferansen at noen er siktet i saken. Situasjonen er fremdeles uavklart, men pilen peker i riktig retning, mener hun.

– Vi går ikke og graderer trusselnivået, men gitt utgangspunktet, som var svært alvorlig, så er situasjonen nå noe mindre alvorlig, sier Bjørnland til NTB.

PST-sjefen sier avgjørelsen om å endre trusselbildet ikke var en vanskelig avveining, men at det ikke er eksakt vitenskap.

Les også: PST: – Ikke ny trusselvurdering i dag

Samme beredskap i 24 timer

Siden meldingen om en mulig terrortrussel mot Norge kom torsdag, har alle politidistriktene i Norge skjerpet beredskapen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier politiet vil fortsette med det nåværende beredskapsnivået i omtrent ett døgn til.

– Vi kommer i løpet av søndag kveld og mandag til å jobbe med en ny operasjonsordre til politidistriktene som legger grunnlaget for deres tiltaksvurderinger ute i det enkelte politidistrikt.

Humlegård legger til at den nye vurderingen er en god utvikling.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at de fortsatt ønsker å få tips fra publikum.

– Vi ønsker oss fortløpende informasjonstilgang, så vi oppfordrer fortsatt enkeltpersoner i Norge til å gi tips om man skulle komme over noe man mener er relevant for oss, sier hun.

Personvernpolicy