PST: – Ingen ny trusselvurdering i dag

PST avviser at det kommer en ny trusselvurdering søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vil ikke komme en offentlig trusselvurdering søndag, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han sier at det ikke er sikkert når PST eventuelt vil komme med en ny, offentlig trusselvurdering.

– Det vurderer vi fortløpende, sier han.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa søndag til TV 2 at det vil komme en ny trusselvurdering i løpet av dagen.

– PST har jobbet intenst nå over ganske lang tid, det er en systematisering av informasjon fra en rekke kilder som legges fram i en ny trusselvurdering. For oss er dette helt avgjørende for hvilke tiltak man skal fullføre de neste dagene, sier Humlegård.

Han legger til at politiet er de første som er interesserte i at situasjonen skal nedskaleres.

– Beredskapen er svært ressurskrevende for oss.

Har fått mange tips

Samtidig sier PST at de har fått veldig mye ny informasjon om terrortrusselen mot Norge. Informasjonen vil bli brukt til å vurdere trusselbildet.

PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holder pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig terrortrussel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixPST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holder pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig terrortrussel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Nå har vi fått veldig mye ny informasjon som er troverdig, og som er med på å danne et omfattende informasjonsgrunnlag for å vurdere terrortrusselen videre, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til kanalen.

Han kan ikke gå inn i detaljer på hva slags informasjon det dreier seg om eller hvordan de har fått de nye opplysningene, men han sier at PST jobber bredt i alle kanaler både nasjonalt og internasjonalt.

Hugubakken understreker at trusselen fortsatt er reell.

Ser på mulige bakmenn

PST har tidligere informert om at trusselen kommer fra personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria, men at det er uklart om det er norske Syria-farere det er snakk om.

Saken fortsetter under bildet

Når PST ser på hva som bidrar til rekrutteringen, er det ifølge VG en gruppe tilretteleggere her hjemme det fokuseres mest på. Dette er bakmenn som bidrar med penger, flybilletter og kontaktnett.

Ifølge VGs opplysninger er to menn i 30-årene, som er løst tilknyttet gruppen Profetens Ummah, særlig interessante. Den ene er en 35 år gammel norsk-algerier som går under kallenavnet edderkoppen, og som allerede er siktet av PST for å ha samlet inn penger eller rekruttert personer til en terrororganisasjon.

Mannens advokat, Ragnhild Torgersen, sier hennes klient har forklart at pengene går til nødhjelp, og at han ikke erkjenner straffskyld. Ifølge VG har avisen ikke opplysninger som knytter dem til den siste terrortrusselen mot Norge.

Profetens Ummah sentral

Ifølge PST jobber personer i de norske miljøene med å tilrettelegge reiser til Syria ved å formidle kontakt med støttenettverk i Tyrkia. Rekrutteringen foregår både innad blant venner og familie, og i stor skala, som på gaten og på ungdomsklubber. Ifølge Yousef Assidiq, som er prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk, er nettopp Profetens Ummah de mest sentrale.

En av de viktigste inspiratorene for radikale muslimer i Vesten er Omar Bakri Muhammad. Fra sin base i Libanon hevdet han overfor TV 2 i oktober i fjor at han hadde bistått rundt 65 nordmenn med å reise til Syria for å delta i krigføringen.

Personvernpolicy