- Det er for sent å melde ifra når bomben smeller

Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S. Det er hevet beredskap i hele Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S. Det er hevet beredskap i hele Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

En sikkerhetsrådgiver og tidligere PST-ansatt mener det er farlig og naivt at politiet ikke ber publikum ta forholdsregler mot terrortrusselen. Den erfarne eks-politimannen Leif A. Lier er totalt uenig og ber folk leve normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saltviks sikkerhetsråd:
  • Vær forsiktige med å oppholde deg på steder som anses som «typiske» terrormål. Det er kjent at steder hvor mange mennesker er samlet ofte velges som arena for en terroraksjon, da skadepotensialet er størst og man oppnår målet om å spre frykt og få mest mulig oppmerksomhet.
  • Andre sikkerhetseksperter har allerede pekt på at typisk vil Oslo sentralbanestasjon, Oslo Lufthavn (Gardermoen), Nationaltheatret stasjon, T-baner og torg hvor mange er samlet, kunne være slike aktuelle terrormål.
  • Tenk over hvor det normalt er store folkeansamlinger, lytt til eksperters råd, og ta egne valg om hvor man til enhver tid oppholder seg.
  • Skal du for eksempel hente noen på Gardermoen, så avtal gjerne å møte dem på parkeringsplassen eller annet sted. Du må nødvendigvis ikke stå og vente en halvtime i ankomsthallen og på den måten eksponere deg for en mulig risiko.
  • Ikke mur deg inne eller la være å dra på badestranden i sommervarmen. Men på særlig utsatte steder (myndighetene må hjelpe til å peke på hvilke steder som kan være særlig utsatt), må man gjøre opphold kun i nødvendig utstrekning og i kortest mulig tid. I en gitt situasjon kan en slik «føre var-holdning» spare mange menneskeliv.
  • Lytt til informasjon fra politidirektoratet og PST. De er profesjonelle i forhold til å ikke røpe kilden for informasjonen, men så lenge de har en kilde, vil de noen ganger også kunne kommunisere. Det er grunn til å tro at de kjenner til kildens identitet og troverdighet, og at det er en viss mulighet for å kunne få mer informasjon om hva som skjer videre og faren er over.
  • Norway Cup: Tenåringer har ofte veloverveide og fornuftige meninger, også i forhold til det å skulle ta en kalkulert risiko. Mindre barn ville jeg sannsynligvis ha holdt borte så lenge situasjonen er så uavklart som den er nå. Det er urealistisk å feste lit til at en økning i antall vektere vil ha noen vesentlig risikoreduserende effekt i forhold til en slik terrortrussel. Dette enten vekterne opptrer i stort antall på Ekebergsletta eller Oslo S.

Kilde: Bjørn Tore Saltvik, Attention AS

Relaterte saker hos DN.no:

25. jul POD: – Norge har aldri vært bedre forberedt enn nå
26. jul PST vil ikke knytte trusselen til religiøse høytider
26. jul Eksperter mener PST bør fortelle mer om trusselen
24. jul Ansatte i regjeringskvartalet skremt av terrorvarsel

Politiet har advart befolkningen om at det foreligger en uspesifisert terrortrussel mot Norge. Det skal være en gruppe med tilknytning til krigen i Syria som planlegger et terrorangrep iløpet av kort tid, ifølge politiet.

Slottet er stengt for publikum og sikringsnivået blant annet på norske skip og atomreaktorer er økt.

Til tross for dette blir befolkningen bedt om å leve helt som vanlig og fortsette å bruke byene og landet som normalt.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård og stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt har bedt folk være årvåkne og melde fra til politiet dersom de observerer noe mistenkelig.

- Det er naivt, sier sikkerhetsrådgiver og daglig leder Bjørn Tore Saltvik i rådgivingsselskapet Attention as til DN.

Saltvik har selv mer enn 30 års erfaring med etterforskning, gransking og spesialoppdrag i politiets tjeneste, blant annet som ansatt i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), ved NATO-hovedkvarteret i Brussel og i Justisdepartementet.

Les også: Selvmordsbomberen fra Oslo

Dobbeltkommunikasjon

Han mener det pågår en dobbeltkommunikasjon fra politiet og myndighetene i Norge, og at det ikke er logisk samsvar mellom hva de selv iverksetter og deråd de gir «mannen i gata».

- Jeg opplever en alvorlig, presumptivt farlig dobbeltkommunikasjon fra politiets og myndighetenes side når det gjelder de tiltak som iverksettes og de råd som gis. Det er ikke samsvar, sier han og refererer til politiets forsterkede grensekontroll, bevæpning, innkalling fra ferie og bortprioritering andre saker.

- Det siste er at Forsvarets ressurser også kan disponeres av politiet, noe som anses å være ekstraordinært her til lands. At politimyndighetene tar trusselen på største alvor, er det ingen tvil om. Jeg frykter det kan være en politisk initiert redsel eller forsiktighet for å spre frykt eller skape panikk i befolkningen som gjør at man kommuniserer slik man gjør, sier Saltvik.

- Kan det hende myndighetene føler seg såpass godt forberedt at de ikke finner noen grunn til å be publikum ta forholdsregler?

- Det rimer jo ikke med at de tilsynelatende famler i blinde i forhold til når, hvor, hvem og hvordan dette eventuelt skal skje. Hadde PST hatt mer spesifikk informasjon hadde de i langt større grad utelukkende jobbet i det skjulte fremfor å mobilisere på bred front slik både PST og politiet forøvrig gjør nå.

For sent å melde

Poltiiberedskapen over hele landet er hevet, slik at politiet er klar til å rykke ut dersom situasjonen tilsier det.

Sikkerhetsrådgiveren mener det likevel vil være for sent for publikum å melde fra om de oppdager et angrep.

Han etterlyser retningslinjer om forhåndsregler.

- Slik trusselen er kommunisert fra myndighetenes side, er det grunn til å tro at det er snakk om profesjonelle aktører, altså erfarne terrorister. Da er de drevne og opptrer ikke slik at publikum enkelt kan oppfatte hva som er under planlegging. Det er for sent å melde ifra når bomben smeller eller våpnene tas frem og de begynner å skyte.

Saltvik føyer til at det eksempelvis i Irak og Syria er hyppige terrorangrep og bombeeksplosjoner.

- Hadde terroristene vært så amatørmessige at man kunne blinke dem ut bare med å være årvåken, ja, da hadde ikke bilbomber resultert i flere tiltalls drepte i eksempelvis Baghdad.

LES OGSÅ: Kommentar: Hvordan forebygge terror

Mandag

TV 2 varslet fredag at kilder i PST anser førstkommende mandag som en mulig dag for terrorangrep. Dette har verken blitt avkreftet eller bekreftet offisielt av PST.

Ifølge Saltvik vil risikoen for et eventuelt angrep være størst i Stor-Oslo.

- Såfremt det er PST som opplyser at risikoen er særlig stor på mandag, mener jeg det er god grunn til å være ekstra varsom og ta forholdsregler i en slik begrenset tidsperiode. Fremfor å pendle med T-banen ville jeg kanskje heller tatt sykkelen eller egen bil, alternativt holdt meg hjemme. Det er lov å være proaktiv.

Saltvik var sikkerhetskoordinator for øverstkommanderende i NATO i Brussel under Gulf-krigen tidlig på 1990-tallet. Han hadde da ansvar for å gi råd og iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med terrortrusler.

- Overfor de personene jeg hadde ansvar for den gang, var det aldri snakk om å ta noen sjanser. Vi kunne ikke lukke øynene og tenke som følger: «Vi tar sjansen og lever som normalt».

Saltvik understreker at han ikke synes politimyndighetene skal «bygge opp under en "lukke øynene og håpe det beste"-holdning», men i stedet være modige nok til å kommunisere «at det er på sin plass for den enkelte å ta noen forholdsregler».

- Når jeg ser min tidligere politikollega Leif A. Lier sitter og sier: «lev som vanlig, det er ingen grunn til bekymring, vi har så dyktige politi», blir det for naivt. Jeg tviler på om han med det aktuelle trusselbildet som bakteppe ville anbefalt sine barnebarn unødig opphold på Oslo S.

- Totalt uenig

Tidligere politietterforsker og leder av politiets beredskapstropp, Leif A. Lier, bekrefter overfor DN at han ikke har problemer med å la barn og barnebarna oppholde seg på stedene Saltvik refererer til.

- Hvorfor skal de ikke det? Jeg har ikke noe problem med det. Jeg har selv et barnebarn som skal spille på Norway Cup denne uken. Saltvik kan mene hva han vil, men jeg synes rådene han kommer med er dårlige.

Lier fremholder sin støtte til myndighetenes anbefalinger.

- Det er ikke noen grunn til ikke å leve som normalt. Ingen vet hva som skal skje i fremtiden, og man får bare dårlig livskvalitet om man skal gå rundt og være redd.

Lier mener risikoen for å oppleve et angrep er like lav som sannsynligheten for å «vinne» storgevinsten i lotto.

- Sannsynligheten er like stor. Ulykker skjer stadig i trafikken og andre steder, det er en del av samfunnet, mener han.

DN har vært i kontakt med Politidirektoratet (POD) og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) som lørdag formiddag ikke hadde anledning til å kommentere saken. DN har også vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet og Oslo politidistrikt, som begge henviser til POD og PST.

LES OGSÅ: Politiforbundet kritiserer beredskapen

PST tror ikke norske Syria-krigere er knyttet til trusselen

Norway Cup klar for fotballfest tross terrortrussel

Personvernpolicy