Varmt vann gjør at giftige alger blomstrer tidligere

De blågrønne algene er giftige og det anbefales ikke at man svømmer i dem. Bilde fra blomstring i Østersjøen. Foto: Stockholms Universitet.
De blågrønne algene er giftige og det anbefales ikke at man svømmer i dem. Bilde fra blomstring i Østersjøen. Foto: Stockholms Universitet.

Stadig stigende temperaturer i Østersjøen har flyttet sesongen for giftige blågrønnalger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sett fra et menneskelig synspunkt er det ergerlig, for det er i juli mange har ferie, sier professor Ragnar Elmgren, som forsker på blågrønnalger ved Stockholms Universitet, til Forskning.no.

Forskerne har brukt satellittbilder for å se når og hvor Østersjøen har vært dekket av algene de siste 35 årene. Funnene viser at den store oppblomstringen kommer tre uker tidligere nå, og Elmgren tror forandringen kan komme av klimaendringene.

Les også: Algesex gir ny kunnskap

– De fleste av algene er giftige for mennesker og dyr. Vi har eksempler på hunder og kyr som dør. Mennesker har selvfølgelig ikke samme tendens til å drikke sjøvannet, men vi sier alltid at folk ikke må svømme i det. Det en rekke tilfeller hvor folk har fått dårlig mage og lignende, sier han.

Ifølge satellittbildene lå høydepunktet for algenes oppblomstring i begynnelsen av perioden omkring 9. august, mens det nå ligger omkring 19. juli.

Noen ganger kan vær og vind også føre algene til farvann rundt Danmark.

Les også: Australske strender åpnet etter algeinvasjon

Personvernpolicy