SV mener ikke forbrytelser skal lønne seg for politiet

Karin Andersen (SV) mener Elvenes (H) forslag tyder på at man er på ville veier i kriminalpolitikken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Karin Andersen (SV) mener Elvenes (H) forslag tyder på at man er på ville veier i kriminalpolitikken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Politiet inndrar langt mindre penger fra kriminelle enn før. Nå vil Høyre-representant Hårek Elvenes la politiet beholde utbyttet fra kriminell virksomhet. – Forslaget vil åpne for korrupsjon, mener SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi bør vurdere om politietaten skal få beholde deler av eller hele utbyttet som inndras fra kriminalitet. Det kan bidra til at pengeinndragning prioriteres høyere, sier Elvenes til Klassekampen.

Ifølge VG sank pengeinndragningen fra kriminelle handlinger fra 339 millioner kroner i 2008 til 81 millioner i fjor.

Penger er drivkraften

Elvenes frykter at utviklingen gjør det attraktivt å drive økonomisk kriminalitet i Norge. Han mener det er viktig å gå etter pengene, ettersom økonomisk gevinst er selve drivkraften bak denne typen kriminalitet.

– Jeg tror enkelte i ytterste konsekvens er villig til å ta en relativt kort fengselsstraff, så lenge utsiktene til økonomisk profitt ligger der, sier han.

I dag går pengene som inndras, videre til statsbudsjettet. Elvenes mener altså at pengene isteden bør kanaliseres rett inn i politiets budsjetter.

Hårreisende mistillit

– Forbrytelser skal ikke lønne seg, ikke for politiet heller. Det er en hårreisende mistillit til politiet Elvenes synliggjør når han tror politiet vil gjøre mer hvis de får beholde tyvgods de får tak i. Alle må forvente at politiet gjør alt de kan for å oppklare forbrytelser, uten ekstra belønning i bakkant, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til NTB.

Hun mener forslaget tyder på at man er på ville veier i kriminalpolitikken.

– Jeg håper det er varmen som har ført til så uklare og farlige tanker hos Elvenes, og at han innser det totalt forfeilede i dette forslaget. At dette vil kunne åpne for korrupsjon er åpenbart, sier hun og ber justisminister Anders Anundsen (Frp) om å avklare at forslaget ikke blir fulgt opp.

Personvernpolicy