Politiet: – Nordmenn trenger ikke ta med pass

ID-KONTROLL: Bevæpnet politi sjekker utenlands ankomsten på Kristiansand lufthavn Kjevik. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
ID-KONTROLL: Bevæpnet politi sjekker utenlands ankomsten på Kristiansand lufthavn Kjevik. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det er innført ID-krav ved innreise til Norge, men politiet presiserer at nordmenn ikke trenger å vise passet – og at det kun er politiet i Norge som kontrollerer innreisende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen reiseselskaper har lagt seg på en streng linje etter at grensekontrollen ble skjerpet på grunn av terrortrusselen mot Norge. Men politiet presiserer lørdag at de som er på reise, ikke må bekymre seg for returen til Norge.

– Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge, opplyser politiet i lørdagens oppdaterte råd.

De skriver at eventuelle kontroller skal utføres av norsk politi i Norge.

– Politiet har ikke anmodet andre land eller aktører om bistand til kontrollaktivitet, opplyser de.

Strenge krav

I Frederikshavn måtte fergekapteinen gripe inn for å sikre hjemreisen for flere fotballag. Fotballaget Fart fra Hamar ble holdt igjen i fergeterminalen i Frederikshavn, for det viste seg at bankkort med bilde ikke var nok når de skulle ta fergen hjem fra Dana Cup, skriver Dagbladet.

De ble holdt igjen i flere timer sammen med andre reisende i samme situasjon. Saken løste seg ikke før kapteinen på fergen Stena Saga grep inn og sa at fotballungdommene fikk bli med til Oslo, melder VG.

– Dette er jenter fra 13-17 år og alle har bankkort. Noen av oss har til og med kopi av passene våre, men vi slapp ikke gjennom, sa lagleder Øystein Kristiansen. Han opplyste at alle passasjerer som ikke hadde pass ble tatt ut til siden og måtte vente.

– Hundre prosent krav

Informasjonsansvarlig Jesper Waltersson i Stena Line forklarte hendelsen med å si passregelen er ufravikelig.

– Passreglene gjelder hundre prosent av dem som skal inn i Norge. Fotballaget har ikke pass. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi kan ikke slippe dem på fergen nå. Det er ingenting vi kan gjøre, vi må bare beklage, men vi må følge norske myndigheters bestemmelser, sier Waltersson.

Også busselskapet Swebus sier alle reisende må ha pass eller nasjonalt ID-kort. Det samme opplyser Widerøe på sine Facebook-sider og presiserer at førerkort ikke er nok.

Personvernpolicy