Jorda kunne blitt truffet av asteroide i 2012

For to år siden var jorda nær ved å bli truffet av en asteroide så kraftig at den ville sendt oss tilbake til 1800-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis vi hadde blitt truffet, hadde vi fortsatt vært opptatt med å rydde opp, sier Daniel Baker ved University of Colorado.

Asteroiden kom som en følge av den kraftigste solstormen på over 150 år, ifølge NASA.

Baker og hans kolleger i NASA beskriver i en studie et voldsomt koronamasseutbrudd som ble slengt rett inn i jordas bane 23. juli 2012. Men den var ikke i veien, og stormskyen traff et fartøy ved navn STEREO-A istedet.

– Jorda og dens innbyggere var ekstremt heldige. Hadde utbruddet skjedd bare en uke tidligere, ville vi vært midt i skuddlinja, sier Baker.

Se video av en kraftig solstorm fra juli 2014 øverst i saken.

Les også: Da det regnet på sola

Hva kunne skjedd?

Alle former for teknologi ville vært truet av en slik solstorm. Både røntgenstråler og ekstrem UV-stråling ville truffet jorda i lysets hastighet, og ladet det ytre laget av atmosfæren. Radiosendinger og GPS-signaler ville gått ned momentant. Etter noen timer ville satelittene blitt skadet av elektriske partikler. Etter en dag eller mer ville vi fått et så omfattende strømbrudd at vi ikke engang kunne ha dratt ned på toalettet, fordi den funksjonen er avhengig av elektriske pumper.

Les også: Sola viste «grasiøs» aktivitet

Har skjedd før

Før denne hendelsen var den verste solstormen Carrington-hendelsen i september 1859, oppkalt etter astronomen Richard Carringgton, som så det hele med egne øyne. Utbruddet førte til geomagnetiske stormer og nordlys så langt sør som Cuba. I tillegg gikk telegrafene ned, og datidens største kommunikasjonsmåte var nede.

Hadde noe lignende skjedd i dag ville det altså fått katastrofale følger.

Ifølge fysikeren Peter Riley er sjansen for at en så kraftig utbrudd faktisk vil treffe jorda i løpet av de neste ti årene 12 prosent.

Les også: Årets første solstorm

Vakre, men farlige solstormer

Disse bildene tok NASAs Goddard-teleskop 2. april i år. De viser en mellomstor solstorm med et massivt utbrudd.

Da sola var i ferd med å snu sine magnetiske poler i desember i fjor, resulterte det i et spektakulært solstorm-show.

NASA fanget opp denne solstormen i april 2012.

Et kraftig utbrudd på sola i mars 2012 utløste en geomagnetisk storm som førte til kraftige nordlys i Sør-Norge og forstyrrelser i radiokommunikasjonen.

Personvernpolicy