Sommerheten kan gi skyhøye strømpriser

Bruker du klimaanlegg i sommer kan det gi deg høyere strømregninger til vinteren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Bruker du klimaanlegg i sommer kan det gi deg høyere strømregninger til vinteren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Snøen har smeltet så fort på de norske fjelltoppene i sommer at flere vannamagsiner står i fare for å mangle vann utover høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste setter pris på det fine været som har funnet veien til Norge de siste ukene. Det mange kanskje ikke har tenkt på er at de høye temperaturene vil gi høye strømpriser til vinteren.

– Den varme perioden vi er i nå påvirker helt klart kraftprisene, sier kraftekspert og porteføljeforvalter Pål Johannessen i kraftmeglerselskapet Bergen Energi til Dinepenger.no.

Les også: Til helgen blir det regnbyger

Snøen har smeltet

Snøen som vanligvis ligger i fjellene på denne tiden er allerede borte.

– Varmen har gjort at det har smeltet mer snø i høyfjellene enn det vanligvis gjør på denne tiden. Forrige uke begynte det i tillegg å smelte fra isbreer. Det har bidratt til å opprettholde gode fyllingsgrader i magasinene tross tørken, forklarer eksperten videre til nettavisen.

Dermed er man avhengig av nedbør for å fylle opp vannmagasinene utover høsten. Skjer ikke dette kan strømprisene øke kraftig.

Flere vannmagasiner kan bli avhengige av nedbør for å fylles i høst.Flere vannmagasiner kan bli avhengige av nedbør for å fylles i høst.

Les også: Slik sparer du strøm

Kan dobles

Bruker du klimaanlegg for å holde ut i varmen, kan det gi deg høyere strømregning.

Vi ser spesielt at Sør-Norge har fått høyere strømpriser. Kraftprodusentene tar høyde for lavere fyllingsgrad fremover og holder igjen produksjonen. Og i tillegg gir det varme været høyere strømforbruk, siden flere tar i bruk klimaanlegg for å holde seg nedkjølte, forklarer Johannessen til Dinepenger.no.

For fire år siden var leveringsprisen på kraftbørsen i 1. kvartal på i overkant av 50 øre pluss moms. Det er dobbelt så mye som i dag.

Johannesen sier at dette fort kan skje igjen, selv om vi har fått mer fornybar produksjon siden 2010.

Personvernpolicy