Svensk terrorekspert: – Tviler på en terroraksjon nå

Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S fredag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S fredag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Terrorforsker Magnus Ranstorp sier trusselen mot Norge er alvorlig, men tror ikke det vil komme et angrep nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er ikke informasjon som bare dukker opp i løpet av en natt. Det bygger jo på troverdig informasjon på at noen har reist fra Syria med mål om å gjennomføre terror i Norge, sier Magnus Ranstorp, Direktør og terrorforsker ved Forsvarshögskolan i Sverige, til Dagbladet.

Han betegner trusselen som alvorlig, men tror ikke at en terroraksjon vil finne sted nå, etter at Norge har økt beredskapen.

– Man skal aldri si aldri, men jeg tror ikke det vil skje noe. Det vil være veldig vanskelig å gjøre noe nå med alt oppstyret, sier han.

Bakgrunn: – Konkret trussel mot Norge

Ikke økt beredskap i andre land

PST opplyste fredag morgen at de har opplysninger som tyder på at en gruppe har reist fra Syria med en målsetning om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten.

Se hele pressekonferansen PST holdt om trusselen torsdag her.

– Norge er konkret nevn. Det er utgangspunktet for situasjonen vi har nå, sier PSTs fagdirektør for strategisk analyse, Jon Fitje Hoffmann, til TV 2.

Terrorforsker Ranstorp mener imidlertid det er viktig at man har litt is i magen.

– Jeg har ikke sett noen økt beredskap i noen andre land. Jeg tror man må ha is i magen, være litt ekstra varsomme og finne ut hva informasjonen bygger på. Det er mange komponenter her, i tillegg til den avgrensede tidsperioden, sier han.

Han utelukker likevel ikke at andre land også jobber med opplysningene om et planlagt terrorangrep i vesten.

Les også: Terrorgruppa kan ha allierte i Norge

– Kan skape unødvendig frykt

Ranstorp tror 22.juli har gjort at norske myndigheter i større grad ønsker åpenhet.

– Å dele slik informasjon kan skape unødig frykt, men i tillegg til å kanskje avskjære en terrorhandling tror jeg det også kan være en konsekvens etter 22. juli, da myndighetene «misset» hendelsen. Det er bedre å være i forkant og være transparent i prosessen, sier Ranstorp.

Les også: USA: Trusselen mot Norge er troverdig

Dansk etterretning følger terrortrusselen tett

I Danmark følger etterretningstjenesten utviklingen i Norge tett.

– Vi følger situasjonen i Norge tett, men foreløpig har vi ikke funnet noen grunn til å heve trusselnivået her i Danmark, sier sjef for direktionssekreteriatet i Politiets Etterretningstjeneste i Danmark, PET, Mads Hansen, til Dagbladet.

Han understreker at man i Danmark allerede har vurdert trusselen som høy på grunn av danske Syria-krigere.

Minst hundre dansker har reist til Syria for å slåss mot regimet til Bashar al-Assad, konkluderer PET i en fersk rapport.

Personvernpolicy