9000 år gammel magi

De polerte helleristningene kan være vanskelige å få øye på hvis man ikke vet hva man ser etter. På dette bildet har motivet blitt forsterket med kritt. Foto: Nordlandsmuseet.
De polerte helleristningene kan være vanskelige å få øye på hvis man ikke vet hva man ser etter. På dette bildet har motivet blitt forsterket med kritt. Foto: Nordlandsmuseet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Åmøy i søndre Meløy kan du oppleve en urgammel kunstskatt i verdensklasse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ØRNES (ABC NYHETER): Nordlandsmuseet i Meløy kommune tilbyr helleristningvandring til Åmøy, i søndre Meløy.

– Vi går sammen på en vandring til helleristningsfeltet. Vi forsøker å sette i gang en slags følelse av å «komme tilbake til steinalderen». Man får en ny forståelse for området rundt ved at vi trekker frem boplasser som har vært i området, og tar for oss de ulike helleristningene, også de som ikke er tydelig markert, sier museumskonsulent for Nordlandsmuseet, Karina Krogh, til ABC Nyheter.

Motivene dekker et område på 100 ganger 50 meter.

– Vi har også med funn fra steinalderen på utlån fra en privatperson. Disse blir sendt rundt så folk kan få ta på dem, sier Krogh.

Museumskosnulent Karina Krogh med noen av gjenstandene folk får se og berøre under vandringen til helleristningsfeltet på Åmøy. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.Museumskosnulent Karina Krogh med noen av gjenstandene folk får se og berøre under vandringen til helleristningsfeltet på Åmøy. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anbefaler folk å ta med guide første gangen. Noen av motivene er så store at man ikke ser dem hvis man ikke vet hva man skal se etter.

Helleristningene ikke er malt med rød farge slik det tidligere har vært vanlig å gjøre mange andre steder, fordi man har funnet at malingen kan skade motivene.

– Dette er blant de mest sårbare kulturminnene vi har. Siden bergkunsten ble registrert for 100 år siden ser vi at 90 prosent av den har blitt skadet. Det skyldes blant annet forurensning som fører til nye bakterier på berget, sier Krogh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store dyr

Mildere vær gjør at en del av helleristningene i nord ligger eksponert også i perioder av året med mye nedbør og frost.

– Disse helleristningene er noe man kun kan se her. Motivene kan ikke flyttes. Det er veldig flotte tegninger fra 9000 år tilbake i tid, laget av en stilsikker person som har visst hva han eller hun har gjort. Dette er en enorm kunstskatt, som vi er stolte av å ha og ønsker å øke bevisstheten om. Vi har to flotte felt i Meløy, så vi er veldig heldige, sier Krogh.

Feltet på Åmøy består av 23 motiver, som viser elg, rein, bjørn og hval. På Fykan, det andre feltet i Meløy, finnes det også et kveite-motiv.

– Dette var de typiske fangstdyrene på denne tiden, og er de samme dyrene som vi finner i faunaen i dag (bortsett fra bjørn, som forsvant fra Meløy for 100 år siden), sier Krogh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magi

Helleristningene kan være så gamle som 9000 år. Mennesker hadde levd i Norge cirka 2000 år på tidspunktet disse ble laget. Det var stammer og grupper som vandret i kyst og fjell. Da isen begynte å smelte og trekke seg tilbake ble området tilgjengelig for folk. Tuv i Saltstraumen regnes som Norges nest eldste bosetning, og er cirka 2000 år eldre enn helleristningene på Åmøy.

Det er flere teorier om hvorfor helleristninger ble laget.

– Det kan ha vært markering av territorium, vi ser ofte at de ligger ut mot vann, som var ferdselsårer. Det kan ha vært informasjon om at «her finner man denne maten». Det kan ha vært en form for språk som vi ikke forstår i dag, sier Krogh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke alle motivene som er like lette å se ved første øyekast, men hvis du titter nærmere etter ser du antakelig omrisset av en elg. Foto: Elisabeth Kristoffersen.Det er ikke alle motivene som er like lette å se ved første øyekast, men hvis du titter nærmere etter ser du antakelig omrisset av en elg. Foto: Elisabeth Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Teorien som står sterkest er at det er knyttet til en type jaktmagi der man tegnet dyrene for å gjøre det lettere å fange dem. Det har antakelig vært vanskelig å lage disse motivene, de ble laget ved vannet og i bratt terreng. Disse menneskene brukte all sin tid på å skaffe mer energi i form av mat, men likevel valgte de å prioritere å lage disse motivene.

Polert på berget

Man ser at helleristningene av elgene alle peker i samme retning som elgen trekker i dag.

– Vi vet lite om disse menneskenes bosetning, men det går an å se for seg at de bodde i grupper på omkring fire familier som vandret rundt. Disse måtte samarbeide for å fange dyrene, sier Krogh.

Helleristningene på Åmøy har vært omtalt i skriftlige kilder siden begynnelsen av forrige århundre.

Teknikken som er brukt er spesiell: helleristningene har blitt «polert» på berget, ikke hogget eller skåret. Denne teknikken er ikke rapportert andre steder i verden enn sju steder i Nordland. Fjellet i området er av granitt, og når den poleres glitrer den litt. Poleringen har fått frem en ny farge i berget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I verdensklasse

Helleristningsvandringen koster 50 kroner for voksne og 10 kroner for barn. Området er lett tilgjengelig. Vandringen tar opp til et par timer.

– Da får man se en kunstskatt i verdensklasse som man knapt kan se andre steder, sier Krogh.

Man kjenner til 153 bilder av den slipte bergkunsten i Nordland. Bergkunsten er samlet syv steder i Nordland. I Meløy har vi to felt; Åmøy og Fykan. De er ellers å finne i Vågan nært Fauske, ved Sagelva i Hamarøy, på Nes i Kanstadfjorden, på Leiknes i Tysfjord og på Valle i Ballangen.

– Den slipte bergkunsten er etter vår kjennskap ikke rapportert funnet annet sted i verden enn her, så denne unike teknikken må folk komme hit for å oppleve, sier Krogh.

Følg med videre på Yttersvingen



Les også:

Hvem er rikest i denne kommunen?

Hvilke navn er mest populære her?

Finn nærmeste festival