Midtøsten-kjenner: Terrorgruppa kan ha allierte i Norge

Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S fredag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S fredag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Gruppen som muligens planlegger et terrorangrep i Norge, kan ha samarbeidspartnere på plass som aldri har deltatt i Syria-krigen, mener Midtøsten-kjenner Helge Lurås.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror absolutt at de aktuelle personene kan samarbeide med folk som allerede er i Norge og ikke har vært i Syria. Det er ikke bare Syria-farere som kan være radikalisert og skape terrorisme, sier Lurås, som er leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, til NTB.

Lurås tror ikke PST i denne saken snevrer inn søket sitt til radikale som har vært i Syria.

Les også: – Norge er nevnt som et konkret mål

Se hele PSTs pressekonferanse om trusselen nederst i saken.

– Trolig ukjente

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyste til TV 2 fredag at en terrorgruppe har reist fra Syria med Norge som et mulig mål.

– Om PST faktisk vet hvem de er, burde de etterlyse dem med navn og bilde. De kan ha fakta om noen eller mistanke. Men jeg tror ikke de er sikre på identiteten deres, sier Lurås.

Midtøsten-kjenneren sier skytevåpen og bomber er vanligste våpnene brukt i slike terroraksjoner, og at det krever både planlegging og forberedelser. Han er ikke overrasket over at gruppen har reist fra Syria.

– Det lå indirekte i kortene torsdag, da det ble meldt at et angrep kunne være nært forestående, mener Lurås.

Overfor TV 2 bekrefter flere uavhengige og anonyme kilder at trusselen skal være knyttet til avslutningen på høytiden id al-fitr. I år faller datoen på mandag 28. PST vil verken avkrefte eller bekrefte påstanden.

Les også: Politiet oppsøker radikale miljøer i Oslo etter terrortrussel

Vanskelig situasjon

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til Klassekampen at norske Syria-farere skulle vært stanset før de reiste ut av landet for å delta i borgerkrigen, men dette mener Lurås er vanskelig å gjennomføre.

– Det er vanskelig i praksis, det står ikke Syria og ISIL på reisedokumentene deres. Skal man holde tilbake de man mistenker vil dra, kan det radikalisere dem ytterligere. Den frustrasjonen de føler over å bli holdt tilbake vil være nok en kritikk mot det norske samfunnet, sier han.

Lurås tror ikke PST snevrer inn søket sitt til radikale som har vært i Syria.

Se PSTs pressekonferanse fra torsdag:

Personvernpolicy