– Vi unngår å lese om det

Norske reisende vil ikke vite for mye om et eventuelt terrorangrep mot Norge før de skal ut og fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi prøver å ikke lese så mye om det før vi skal ut og fly, sier to av jentene på Gardermoen. De reisende lar seg ikke skremme av nyhetene om terrorfare i Norge, men synes det er litt ubehagelig.

Den konkrete terrortrusselen mot Norge gjør at politiet høyner beredskapen landet rundt. Bevæpnet politi er på plass på flyplasser, togstasjoner og grenseoverganger. Også ved de største havnene og på tog- og busstasjonene vil væpnede politifolk være synlig.

Gjennomgangstonen blant reisende på Gardermoen var at trusselen ikke stanset ferieplaner, og at politiet nok ville vite å regulere flytrafikken hvis noe skulle skje.

Se hva de reisende sier i videoen øverst i saken.

Politiet til stede i Oslo

I hovedstaden vil uniformerte og sivilkledde politifolk være til stede ved de sentrale møteplassene.

– Politiet har ikke stående vakthold ved alle aktuelle terrormål i Oslo, men har mobile ressurser som gir kort responstid dersom noe skulle skje, sa stabssjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen på en pressekonferanse torsdag.

Se pressekonferansen til Oslopolitiet i sin helhet her.

Han medgir at politiets tiltak kan virke noe overdrevne, men sier at dette var informasjon man ikke kunne se bort fra.

– Nå har vi fått en advarsel på forhånd. Det ville være en unnlatelsessynd å ikke ta dette på alvor, sa Fredriksen, og viste til at Norge har smertefull erfaring med terror fra 22. juli 2011.

Saken fortsetter under bildet

Kaller folk inn fra ferie

Også Hordaland politidistrikt har kalt mannskaper hjem fra ferie for at politiet skal være styrket i dagene som kommer.

– Vi har satt i verk de operative tiltak som er pålagt fra Politidirektoratet i henhold til planverket. Det betyr økt tilstedeværelse på trafikale knutepunkter som flyplass, tog- og busstasjoner med mer, opplyser politikammeret i en pressemelding.

Den styrkede beredskapen vil blant annet merkes på seilregattaen Tall Ships' Races i Bergen, der det er ventet over en halv million besøkende over fire dager.

Også politiet i Rogaland har økt beredskapen og vil være synlige på offentlige møtesteder.

– Befolkningen vil gjerne merke dette med mer synlig politi blant annet på Stavanger lufthavn, Sola, på Risavika havn, på Gladmatfestivalen og ellers generelt i politidistriktet, sier stabssjef Egil Eriksen i Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

Overvåker grensene

Salten politidistrikt har utplassert bevæpnet politi i Junkerdal på grenseovergangen mot Sverige og på flyplassen og i havnene i politidistriktet.

– Folk vil merke økt tilstedeværelse av politi i distriktet, og politifolkene vil være bevæpnet, opplyste politiet på en pressekonferanse på politihuset i Bodø torsdag ettermiddag.

I Sør-Trøndelag vil alle politifolk være bevæpnet de kommende dagene.

– Det er foreløpig snakk om enhåndsvåpen, sier fungerende politimester Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Bevæpnet politi er til stede ved Trondheim lufthavn Værnes og ved grensen mot Sverige i Verdal.

Også i Hedmark er politiet sendt for å overvåke grenseovergangene, melder avisa Glåmdalen.

– Bevæpnet politi er allerede ute i vårt distrikt. Primæroppgavene til politiet i glåmdalsdistriktet er å overvåke grenseoverganger, innfartsveier og tog, sier stasjonssjef Bjørn Berntsen på Kongsvinger politistasjon til avisa.

Sjekker fly og skip

Sunnmøre politidistrikt har ekstratiltak ved flyplassen og cruisebåt-trafikken.

– Politiet styrker det lokale samarbeidet med Avinor i tilknytning til Ålesund lufthavn Vigra, det lokale havnevesen – spesielt i Stranda og Ålesund-regionens havnevesen og andre sentrale samarbeidspartnere, sier fungerende politimester Ingar Bøen i Sunnmøre politidistrikt.

– Det er viktig at publikum ikke uroer seg over tiltakene. Dette er en del av beredskapen, sier Bøen.

Se pressekonferansen til PST i sin helhet her:

Personvernpolicy