Oslo-politiet: – Vi er forberedt, og byen er trygg

Oslo-politiet har iverksatt en rekke tiltak for å kunne handle raskt mot terror, men understreker samtidig at byens innbyggere må leve videre som normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram under en pressekonferanse på Politihuset på Grønland torsdag ettermiddag, der medier og publikum fikk en oppdatering om trusselbildet som ble presentert tidligere på dagen.

– Slik saken står nå, mener jeg Oslo er en trygg by. Det er en nasjonal terrortrussel det er snakk om, og politiet i Oslo har iverksatt en rekke tiltak, sier stabssjef Johan Fredriksen til NTB.

Fredriksen opplyser til NTB at «flere titalls» ansatte i Oslo-politiet er kalt hjem fra ferie for å håndtere terrortrusselen.

Les også: Politiet ber folk være årvåkne

Væpnet og sivilt politi

Politiets tiltak har som mål å få ned responstiden, dersom det skulle bli en skarp hendelse, eller hvis politiet må håndtere konkrete trusler rettet mot mål i byen.

Torsdag hadde politiet ikke stående vakthold ved bygninger eller andre offentlige steder i hovedstaden.

– Vi ønsker ikke å binde opp politiressurser ved å plassere dem på ett sted, utdyper Fredriksen.

Mobile uniformerte samt sivile politienheter vil derfor være til stede på knutepunkter og sentrale steder i byen, enheter som kan bevege seg raskt i møte med konkrete trusler eller terrorhandlinger.

Grønt lys for arrangementer

Selv om politiet gjør det de kan for at Oslo skal være en trygg by, understreker stabssjefen at politiet ikke på noe tidspunkt kan garantere for sikkerheten.

– I et åpent samfunn er trusler noe vi må venne oss til å leve med, sier Fredriksen.

– Terror har som mål å ramme samfunnet. Vi kan ikke tillate at det rammer oss mer enn det som er nødvendig. Derfor innfører vi tiltak for at byen skal kunne leve som normalt, sier Fredriksen og opplyser at alle sommerarrangementer kan gå som planlagt,.

– Jeg ville ikke hatt noe problem med å sende barn på en rekke planlagte aktiviteter, sier Fredriksen, og nevner blant annet Norway Cup.

Les også: Norway Cup går som normalt

Saken fortsetter under bildetNorway Cup som arrangeres om få dager kan være et mulig terrormål. Beredskap- og justisminister Anders Anundsen opplyste torsdag morgen at politiet har iverksatt flere sikkerhetstiltak for å møte en mulig trussel de nærmeste dagene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixNorway Cup som arrangeres om få dager kan være et mulig terrormål. Beredskap- og justisminister Anders Anundsen opplyste torsdag morgen at politiet har iverksatt flere sikkerhetstiltak for å møte en mulig trussel de nærmeste dagene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Likevel medgir han at sikkerhetsutfordringen er stor i hovedstaden.

– Oslo er kanskje det mest sårbare politidistriktet på grunn av antall mennesker og befolkningstettheten, sier Fredriksen.

Les også: Væpnet politi på Oslo lufthavn

Økte forsvarsressurser

En politibil utenfor Slottet torsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixEn politibil utenfor Slottet torsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Under dagens første pressekonferanse sa politiet at samtlige politidistrikter er i beredskap. Bistandsressursene til nasjonalt nivå er styrket, påpeker Fredriksen.

– Vi har også bedt om økt bistand fra Forsvaret. Vi ligger på et høyt nivå, og vi håper at det synes for en mulig motstander at politiet er beredt. Vi gambler ikke med publikums sikkerhet, understreket Fredriksen.

Han forstår at publikum kan bli urolige av mer bevæpnet politi, men forsikret at tiltakene skal virke fryktdempende.

– Nå har vi fått en advarsel på forhånd. Det ville være en unnlatelsessynd å ikke ta dette på alvor, sa Johan Fredriksen og viste til at Norge har smertefull erfaring med terror fra 22. juli 2011.

Personvernpolicy