Forsker: Norske Syria-farere kan stå bak trussel

Forsker og forfatter Lars Gule. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Forsker og forfatter Lars Gule. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Mye tyder på at det er norske Syria-krigere som har vendt hjem, eller er på vei tilbake, som står bak terrortrusselen, mener islamforsker Lars Gule.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– PST har øyensynlig sjekket opplysningene med kilder her hjemme, noe som peker i retning av at det er snakk om norske Syria-farere som er på vei tilbake, eller som har kommet hjem, sier Gule til NTB.

Ifølge PST har minst 40-50 nordmenn dratt til Syria for å kjempe på islamistenes side. Rundt halvparten skal ha kommet tilbake.

Gule synes imidlertid det er vanskelig å si noe sikkert ut fra den knappe informasjonen som er kommet. Han mener det er mest sannsynlig at trusselen kommer fra ytterliggående islamister i gruppen ISIL. (Den islamske staten i Irak og Levanten).

Se pressekonferansen PST holdt torsdag nederst i saken.

Les også: To norske islamister drept i Syria

ISIL

– Dette er en den mest ytterliggående gruppen som kjemper på bakken i Syria. ISIL, eller IS som de nå kaller seg, har en global islamistisk agenda. De vil flytte konflikten ut av Syria og er en aktiv bakspiller for å rekruttere blant annet nordmenn til den globale aktiviteten, sier Gule.

Han tror det er lite sannsynlig at fotballturneringen Norway Cup er et terrormål, men at det heller kan være snakk om anslag mot flyplasser, kollektivtransport og store ansamlinger av mennesker

Allerede i mars pekte PST på trusselen fra et multietnisk ekstremt islamistiske miljø i Norge. Nå advarer de mot en konkret terrortrussel på norsk jord. Syria-konflikten har innhentet oss, konkluderer norske terroreksperter.

Les også: Stenger slottet på grunn av terrortrussel

Saken fortsetter under bildet

Alvor

– Det er svært sjelden PST går ut med konkrete advarsler om en mulig terroraksjon. Det tyder på at de tar trusselen svært alvorlig, sier Cato Hemmingby, forsker ved Politihøyskolen.

– Dette viser at Syria-konflikten nå påvirker oss på hjemmebane. Det er ikke overraskende. Land som England og Frankrike har fått føle dette i lengre tid, sier Hemmingby til NTB.

Midtøsten-kjenner Helge Lurås fra Senter for internasjonal og strategisk analyse sier at Syria og Irak i dag er kjerneområder for personer med jihadistisk ideologi, og de er preget av en sterk antivestlig agenda.

– Anti-vestlig agenda er et sterkt moment i den ideologien jihadistene eller al-Qaida-tilknyttede grupper har. Lederne for disse gruppene i Syria og Irak har Vesten og Europa som sitt fiendebilde og har et grunnleggende hat mot Vesten fordi vi tradisjonelt har støttet opp om de sittende regimene. Vi ser også at de som reiser ut fra Europa for å krige i disse landene har et fiendebilde mot de samfunnene de har vokst opp i, sier Lurås.

Les også: Politiet ber folk være årvåkne

Sammensatt

Førsteamanuensis Brynjar Lia ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo sier motivasjonen bak terrortrusler mot Norge kan være svært sammensatt.

– Det kan være generelt hat mot Vesten eller lokale hevnbehov etter for eksempel arrestasjoner, mener Lia.

Han påpeker at radikale islamister i Norge har truet med reaksjoner når noen av deres egne blir arrestert eller rettsforfulgt her til lands.

Hemmingby understreker at man blant annet i England har sett angrep planlagt fra folk som er kommet hjem fra Syria-konflikten, eller angrep som er planlagt fra Syria.

Han sier typiske mål for terrorisme er symbolske mål, som myndighetsinstitusjoner, flyplasser, togstasjoner og andre steder hvor store folkemengder er samlet.

Hemmingby tror at en av årsakene til at PST har gått ut med en uspesifikk advarsel er at det skal virke avskrekkende for den eller de som planlegger en aksjon.

– Det vil også gjøre folk mer årvåkne, og PST kan få mer tid til å finne mer ut av trusselen, mener han.

– Som regel kanselleres eller stanses slike trusler. Det er viktig å få dette litt ned på jorda selv om det er alvorlig, understreker han.

Se PSTs pressekonferanse i sin helhet her:

Personvernpolicy