Politiet ber folk være årvåkne

Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holder pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig terrortrussel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holder pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig terrortrussel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På bakgrunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste vil politiet fortløpende vurdere råd til befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sine hjemmesider skriver politiet at det ennå ikke er noen grunn til å gå ut med konkrete råd til hvordan folk bør forholde seg til terrortrusselen.

De ber folk være årvåkne og melde fra hvis de ser noe mistenkelig.

Bakgrunn: – Vi kan ikke garantere for folks sikkerhet

Se politiets pressekonferanse i sin helhet nederst i saken.

Hovedstaden mest sårbar

Oslo politidistrikt er kanskje det mest sårbare målet, sier stabssjef Johan Fredriksen på en pressebrief på politihuset i Oslo.

Se politiets pressekonferanse i sin helhet nederst i saken.

Torsdag ble det kjent at en konkret og tidsavgrenset terrortrussel foreligger mot Norge – men det er uvisst mot hvem eller hva som er målet.

Oslo politidistrikt har i dag gjort flere operative tiltak.

– Vi er synlig bevæpnet og i dialog med alle samarbeidspartnere innen beredskap og har bedt om bistand fra forsvaret for å få ned responstiden, sier Fredriksen.

Les også: - Vi betrakter dette som troverdig

– Ikke vær redd

Daglig leder Unni Marie Heltne på Senter for Krisepsykologi mener terrortrusselen lett kan gjøre nordmenn engstelige, men advarer mot overdreven frykt.

Spesielt de som i utgangspunktet er engstelig for terror, har sendt barna sine på arrangementer eller tidligere har opplevd traumatiske situasjoner kan bli engstelige på grunn av terrortrusselen, mener Heltne.

– Det er en ny og uvant situasjon for oss. Det er ikke rart at enkelte blir urolige i en slik uoversiktlig situasjon, sier hun til NTB.

Se PSTs pressekonferanse her.

– Behold roen

Heltne håper at ingen vil unngå store arrangementer framover, så lenge myndighetene ikke spesielt fraråder dette.

– Det kan skape en forsterkning av frykt som ikke er godt for noen. Jeg tror ikke det er fare for noen spredning av panikk, men noen vil engste seg mer enn det som kanskje er nødvendig, sier hun og understreker at det er viktig å lytte til autoriserte myndigheter i en slik situasjon.

Dette skriver politiet:

  • Informasjon som politiet har inneholder ikke trusler mot konkrete objekter, arrangementer eller personer. På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler.
  • Vi ber likevel folk være årvåkne. Ser du noe mistenkelig, ring politiet på telefon 02800. Ved akutte hendelser, ring 112.
  • Når det gjelder arrangementer, så er politiet lokalt i dialog med en rekke arrangører og objekteiere blant annet med tanke på vakthold. Dette er vurderinger som gjøres av lokalt politi i samarbeid med arrangør.

Se hele Oslopolitiets pressekonferanse:

Personvernpolicy