Terrorekspert: Dette er en veldig alvorlig trussel

Forfatter Lars Akerhaug sier den konkrete trusselen PST varselt om ikke er uventet.(Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix)
Forfatter Lars Akerhaug sier den konkrete trusselen PST varselt om ikke er uventet.(Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix)

Det er svært sjelden PST går ut med slike konkrete advarsler om en mulig terroraksjon. Det tyder på at de tar trusselen svært alvorlig, sier Cato Hemmingby, forsker ved Politihøgskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette viser også at Syria-konflikten nå påvirker oss på hjemmebane. Det er ikke overraskende. Land som England og Frankrike har fått føle dette i lengre tid, sier Hemmingby til NTB.

Hemmingby sier det ikke er overraskende at trusselen kommer fra nettopp Syria-konflikten.

– Det er mange som har vært nedover. I blant annet England har man sett angrep planlagt fra folk som er kommet hjem fra Syria-konflikten, eller angrep som er planlagt fra Syria.

Se hele pressekonferansen PST holdt torsdag nederst i saken.

Les også: Politiet øker tilstedeværelsen etter terrortrusler

Han sier typiske mål for terrorisme er symbolske mål, som myndighetesinstiutsjoner, flyplasser, togstasjoner og andre steder hvor store folkemengder er samlet.

– Angrep mot sivile mål i det offentlige rom har stort skadepotensial og er vanskelig å håndtere, sier han.

Avskrekking

Hemmingby tror at en av årsakene til at PST har gått ut med en uspesifikk advarsel er at det skal virke avskrekkende for den eller de som planlegger en aksjon.

– Det vil også gjøre folk mer årvåkne, og PST kan få mer tid til å finne mer ut av trusselen, mener han.

Les også: – Ekstremister kan utføre terror innen få dager

Hemmingby understreker at svært mange land lever med slike konkrete trusler kontinuerlig – slik som for eksempel England og Frankrike.

– Som regel kanselleres eller stanses slike trusler. Det er viktig å få dette litt ned på jorda selv om det er alvorlig, understreker han.

– Forventet

Forfatter av boka «Norsk jihad», Lars Akerhaug mener dette ikke er fullstendig uventet.

– PST har vært bekymret for dette lenge. Det som gjør det ekstra bekymringsfullt er at det er så mange nordmenn som har reist til Syria, sier Akerhaug til Dagbladet.

Han sier det har vært en bekymring i lengre tid for at de såkalte Syria-farerne skal vende tilbake til Norge for så å utføre terrorhandlinger.

Se opptaket av PSTs pressekonferanse torsdag:

Personvernpolicy