Ønsker Island som Norges tyvende fylke

En gruppe islendinger kan tenke seg å bli Norges 20. fylke. Illustrasjon: Colourbox
En gruppe islendinger kan tenke seg å bli Norges 20. fylke. Illustrasjon: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe islendinger ønsker landet sitt under norsk kontroll, og ser ingenting i veien for at Island kan bli Norges tyvende fylke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Island havnet under norsk styre mellom 1262 og 1380. Nå ønsker gruppen med over 1400 medlemmer på facebook en gjenforening, melder det engelskspråklige magasinet The Reykjavik Grapevine.

Islendingene i gruppa Fylkisflokkurin, som betyr «fylkespartiet», har som mål at Island skal bli Norges 20. fylke. Håpet er at norske myndigheter skal beskytte og promotere islandsk kultur, samtidig som islendingene får nyte de samme rettighetene som nordmenn.

Grunnlegger Gunnar Smári Egilsson hevder også Islands størrelse er noe av årsaken til ønsket om sammenslåing.

– Island er for lite til å fostre talentfulle politikere, sier han.

Ny sildesalat

Da Norge var i Union med Sverige på 1800-tallet var flagget preget av et lite unionsmerke i det øverste hjørnet, nærmest flaggstangen. På facebookgruppen diskuteres også nytt flagg for Island.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslagene spenner fra de islandske blå-hvite-fargene i ulike varianter, til et norsk flagg med et slags rødt-hvitt-blått unionsmerke i det øverste av de små rutene. Om merkets kallenavn denne gangen blir knytte til sild går ikke klart fram av diskusjonen. I det islandske kjøkken er fisk også tradisjonelt viktig, men også fettfri yoghurt, gravet hai og lammekjøtt har sine viktige plasser.

Skottland

Skulle de 1400 islendingene få ønsket sitt oppfylt, og Skottland stemmer for selvstendighet 18. september, kan norske interesser strekke seg lengre ut i Atlanterhavet enn de er i dag.

Skottlands nasjonalistparti SNP, ønsker nemlig et tettere samarbeid med de nordiske landene.

– Uavhengighet gir oss nettopp muligheten til å søke direkte samarbeid med Norge, sa SNP-leder Angus Robertson til NRK tidligere i år.

Ifølge Anguson vil Skottland søke om medlemskap i Nordisk råd, hvis landet blir selvstendig etter folkeavstemmingen. Nordisk råd består i dag av Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island.

Les også: Norske forfattere støtter skotsk uavhengighet