FN skal granske Israels militæroffensiv

Israelske stridsvogner ved Gazastripen tidligere denne uka. Foto: Nir Elias / Reuters / NTB scanpix
Israelske stridsvogner ved Gazastripen tidligere denne uka. Foto: Nir Elias / Reuters / NTB scanpix

FNs menneskerettighetsråd har besluttet å opprette en granskingskommisjon som skal avklare hvorvidt Israel har begått krigsforbrytelser på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som dødstallene steg på Gazastripen, var rådet med 47 medlemsstater samlet til krisemøte i Genève onsdag for å diskutere Israels militæroffensiv på Gazastripen.

På slutten av møtet ble det stemt over en resolusjon lagt fram av Palestinas representant. 29 av medlemsstatene stemte for forslaget, mens 17 stater, deriblant en rekke EU-stater, lot være å stemme. USA var det eneste landet som stemte mot. USA, som er Israels fremste allierte, har flere ganger kritisert forsamlingen for urettferdig uthenging av israelerne.

– Denne resolusjonen er ikke konstruktiv, den er destruktiv, sa USAs representant Keith Harper.

Antydet krigsforbrytelser

Resolusjonen innebærer at det opprettes en granskingskommisjon som skal undersøke hvorvidt Israel har begått krigsforbrytelser under den pågående offensiven. Antall døde på Gazastripen var onsdag kveld 687, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Saken fortsetter under bildetLysbomber brenner over Gaza i forkant av et nytt luftangrep onsdag. Foto: Amir Cohen/Reuters - NTB scanpix.Lysbomber brenner over Gaza i forkant av et nytt luftangrep onsdag. Foto: Amir Cohen/Reuters - NTB scanpix.

Høykommissæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, åpnet den ekstraordinære sesjonen med selv mer enn å antyde at den israelske framferden på Gazastripen, med drepte barn og riving av bolighus, kan være i kategorien krigsforbrytelser.

Pillay fordømte den vilkårlige beskytingen med raketter og bombekastere.

– Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren.

Hun fordømte også Hamas' angrep mot israelske områder. To sivile israelere og en utenlandsk arbeider er drept i rakettangrep fra Gazastripen.

Les også: Over 2.000 mennesker i Gaza-demonstrasjon i Oslo

Autopilot

Den israelske utsendingen tok til motmæle og betegnet FN-debatten som en forutsigbar refleksbevegelse. Han sa at Israels rett til selvforsvar er hjemlet nettopp i folkeretten og at det snarere er Hamas som begår krigsforbrytelser.

– Israel vil ødelegge Hamas' infrastruktur, men Gazas innbyggere er ikke våre fiender. Israel er bundet er folkeretten og setter seg ikke ut over den, framholdt FN-utsending Eviatar Manor.

Utenriksministeren i Palestina, Riyad al-Maliki, oppfordret verdenssamfunnet til å gjøre slutt på det han kalte «Israels straffefrihet».

Israel har i lang tid beskyldte rådet for å være partisk og holdt seg borte i protest i 20 måneder. Den israelske representanten gjeninntok sin plass i forsamlingen i oktober i fjor.

Les også: – Det vestleg media ikkje fortel

Hamas står på kravene

En slutt på blokaden av Gazastripen er en absolutt forutsetning for at Hamas skal kunne gå med på en varig våpenhvile, gjentok bevegelsens leder Khaled Meshaal onsdag kveld.

– Alle ville at vi skulle godta en våpenhvile, for så å forhandle om våre rettigheter. Vi avviste dette, og vi avviser det på ny i dag, sier Hamas-leder Khaled Meshaal på en pressekonferanse i Qatar, hvor han lever i eksil.

Han tilføyde imidlertid at Hamas ikke akter å «stenge døren» for en humanitær våpenhvile, dersom Israel skulle velge å avslutte sin «beleiring av Gazastripen».

Men Hamas vil bare godta en varig våpenhvile dersom blokaden avsluttes, og en våpenhvile fulgt av forhandlinger slik det er foreslått tidligere, er også uaktuelt, ifølge Meshaal.

– Vi kommer ikke til å godta en våpenhvile for deretter å forhandle, slo Hamas-lederen fast.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus