Solslyng stenger flere jernbanestrekninger

Et godstog sporet onsdag ettermiddag av på Dovrebanen like nord for Vinstra. Ingen personer kom til skade, men strekningen mellom Vinstra og Otta ble stengt som følge av hendelsen. Foto: Einar Almehagen / GD / NTB scanpix
Et godstog sporet onsdag ettermiddag av på Dovrebanen like nord for Vinstra. Ingen personer kom til skade, men strekningen mellom Vinstra og Otta ble stengt som følge av hendelsen. Foto: Einar Almehagen / GD / NTB scanpix

Flere togstrekninger er stengt onsdag kveld og en rekke tog er forsinket på grunn av eller fare for solslyng. Flere stengninger kan bli innført på kort varsel, opplyser Jernbaneverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernbanestrekningen mellom Vinstra og Otta på Dovrebanen ble onsdag ettermiddag stengt etter at et godstog sporet mellom Vinstra og Kvam. Ingen personer kom til skade i hendelsen, opplyser Jernbaneverket på Twitter.

Det var onsdag kveld uvisst når strekningen kan bli åpnet igjen.

– Vi må først få oversikt over hvilke skader det er på sporet, men strekningen blir nok stengt utover kvelden i alle fall, sier pressevakt ved Jernbaneverket Olav Nordli til NTB.

Les også: Togstrekning på Dovrebanen stengt etter avsporing

Alternativ transport

Han opplyser videre at tog mellom Oslo og Trondheim blir berørt av stengingen og at NSB vil forsøke å sette opp alternativ transport

Årsaken til hendelsen er foreløpig uklar.

– Vi kan ikke si noe sikkert før den har vært undersøkt av Jernbaneverket undersøkelseskommisjon, men det er naturlig at mistanken faller på solslyng når det er så varmt som nå, sier Nordli.

Eksempel på solslyng.Eksempel på solslyng.

Solslyng inntreffer på grunn av varme og innebærer at jernbaneskinnene utvider seg. Skinnene kan i verste fall bøyes dersom de utvider seg for mye.

Midlertidig stengt

Også strekningen mellom Drammen og Holmestrand på Vestfoldbanen ble onsdag ettermiddag stengt for utbedring grunnet solslyng. Strekningen forventes å åpne igjen i løpet av kvelden, ifølge Jernbaneverkets oversikt.

Av samme årsak var det onsdag stengt mellom Gulsvik og Flå på Bergensbanen. Strekningen åpnes tidligst klokken 21 samme kveld.

Det vil heller ikke gå noen tog på strekningen mellom Moelv og Lillehammer før sent onsdag kveld på grunn av solslyng.

Forsinkelser

På strekningen mellom Eidsvoll og Moelv på Dovrebanen er hastigheten satt ned til maksimalt 60 kilometer i timen, noe som fører til at togene blir 40-60 minutter forsinket.

Også Gjøvikbanen, Rørosbanen, Meråkerbanen og Nordlandsbanen er det forsinkelser som følge av nedsatt hastighet. På Nordlandsbanen ventes tog som kjører gjennom hele strekningen Steinkjer-Bjerka å være over to timer forsinket.

Så lenge de rekordhøye temperaturene fortsetter, er det trolig at tilsvarende tiltak innføres også i dagene som kommer, opplyser Jernbaneverket.

Situasjonen følges også på andre strekninger, og om nødvendig kan hastighetsreduksjoner eller stengninger bli innført på kort varsel.

– Vi beklager ulempene som dette fører til, men vi ber om forståelse for at vi må sette sikkerheten foran alt annet, sier kommunikasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket.

Personvernpolicy