Nederland i sorg

Et blomsterhav preger inngangen til Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Nederland har offisiell sørgedag onsdag. Foto: Paul Vreeker / Reuters / NTB scanpix
Et blomsterhav preger inngangen til Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Nederland har offisiell sørgedag onsdag. Foto: Paul Vreeker / Reuters / NTB scanpix

Flaggene vaier på halv stang i et Nederland i sorg etter flykatastrofen i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

193 av de 298 som mistet livet i styrten øst i Ukraina, var nederlendere, og onsdag er nasjonal sørgedag. Kirkeklokkene skal kime i hele landet før de første flyene med ofre fra styrten lander på nederlandsk jord på ettermiddagen.

Et stort offisielt følge skal ta imot militærflyene i Eindhoven, og det er ventet at både kong Willem-Alexander, dronning Maxima og statsminister Mark Rutte vil møte opp for å vise sin respekt sammen med en rekke pårørende.

Nederland har fått ansvaret for granskingen, og ofrene fraktes nå dit for identifisering.

Prorussiske opprørere blir anklaget for å ha skutt ned flyet fra Malaysia Airlines. Både nederlandske og internasjonale ledere presser på for å sørge for uhindret tilgang for etterforskerne til vrakrestene i det opprørsdominerte Øst-Ukraina.

Tirsdag ble det meldt at store vrakrestene har blitt kuttet i og ser annerledes ut enn da OSSEs observatører først så dem.

– Vi krever uhindret tilgang til krasjstedet, vi krever respektfull behandling av stedet, vi krever verdighet for ofrene og alle dem som sørger over dem, sa Nederlands utenriksminister Frans Timmermans i FN tidligere i uka.

Personvernpolicy