Nederland i sorg

Et blomsterhav preger inngangen til Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Nederland har offisiell sørgedag onsdag. Foto: Paul Vreeker / Reuters / NTB scanpix
Et blomsterhav preger inngangen til Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Nederland har offisiell sørgedag onsdag. Foto: Paul Vreeker / Reuters / NTB scanpix

Flaggene vaier på halv stang i et Nederland i sorg etter flykatastrofen i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

193 av de 298 som mistet livet i styrten øst i Ukraina, var nederlendere, og onsdag er nasjonal sørgedag. Kirkeklokkene skal kime i hele landet før de første flyene med ofre fra styrten lander på nederlandsk jord på ettermiddagen.

Et stort offisielt følge skal ta imot militærflyene i Eindhoven, og det er ventet at både kong Willem-Alexander, dronning Maxima og statsminister Mark Rutte vil møte opp for å vise sin respekt sammen med en rekke pårørende.

Nederland har fått ansvaret for granskingen, og ofrene fraktes nå dit for identifisering.

Prorussiske opprørere blir anklaget for å ha skutt ned flyet fra Malaysia Airlines. Både nederlandske og internasjonale ledere presser på for å sørge for uhindret tilgang for etterforskerne til vrakrestene i det opprørsdominerte Øst-Ukraina.

Tirsdag ble det meldt at store vrakrestene har blitt kuttet i og ser annerledes ut enn da OSSEs observatører først så dem.

– Vi krever uhindret tilgang til krasjstedet, vi krever respektfull behandling av stedet, vi krever verdighet for ofrene og alle dem som sørger over dem, sa Nederlands utenriksminister Frans Timmermans i FN tidligere i uka.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus