USA: Nedskyting kan ha vært feiltakelse

USA mistenker at nedskytingen var en misforståelse. Foto: Reuters/NTB Scanpix
USA mistenker at nedskytingen var en misforståelse. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Passasjerflyet til Malaysia Airlines kan ha blitt skutt ned ved en feil av inkompetente pro-russiske separatister, sier amerikanske etterretningseksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De bevisene som hittil foreligger, tyder på at det var separatistene som skjøt en bakke-til-luft-rakett av typen SA-11 mot flyet, men det er fortsatt uklart akkurat hvem det var som trakk i avtrekkeren og hvorfor, sier ekspertene.

– Den mest troverdige versjonen er at det var en feil, og at raketten ble avfyrt av et dårlig opplært mannskap som brukte et utstyr som krever kompetanse og opplæring, sa en av tjenestemennene tirsdag.

Flere tidligere feil

Han viser til flere tilfeller de siste årene der både russiske og amerikanske styrker har skutt ned sivile fly ved en misforståelse.

Et koreansk fly ble skutt ned av et sovjetisk jagerfly i 1983, og USA skjøt ned et iransk passasjerfly i 1988. I begge tilfellene døde hundrevis av uskyldige sivile.

Russiske agenter er observert på bakken i det østlige Ukraina, men amerikansk etterretning har ingen klare bevis på at det var russere til stede da raketten ble avfyrt, sier tjenestemannen.

Ekspertene sier også at det ikke er noe som tyder på at Russland hadde noe å gjøre med nedskytingen, bortsett fra det generelle medansvaret de har for å skape de kaotiske forholdene i det østlige Ukraina som nedskytingen var et produkt av.

Imøtegår propaganda

De amerikanske etterretningsekspertene sier at de har valgt å informere pressen for å imøtegå det de kaller misvisende propaganda i russiske medier og fra offentlige kilder i Russland.

Tjenestemannen avviser at flyet svingte unna som et militærfly ville gjort, han avviser teorien om at flyet ble skutt ned av en ukrainsk jagerfly, og han kaller det urealistisk at ukrainske regjeringsstyrker sto bak.

Det siste ville innebåret at ukrainske styrker måtte ha kjempet seg inn i det opprørskontrollerte området der raketten ble avfyrt, skyte mot flyet og så kjempe seg ut igjen.

Amerikanske satellittobservasjoner og annet teknisk bevismateriale fastslår at flyet ble skutt ned med en rakett, og at raketten ble avfyrt fra et område som er under separatistenes kontroll.

Ekspertene sier at vurderingen støttes av meldinger på sosiale medier og avlyttede opptak av samtaler mellom kjente separatister.

Flom av våpen

Selv om USA har observert en flom av våpen fra Russland inn i Øst-Ukraina, inkludert luftforsvarssystemer, visste ikke etterretningen at separatistene hadde større SA-11-raketter før flyet ble skutt ned, sier tjenestemannen.

Russiske militære har gitt separatister opplæring i forskjellige typer våpensystemer, inkludert luftforsvarssytemer, på en base i Rostov.

Men de amerikanske etterretningsekspertene sier de ikke har eksplisitte bevis for at separatistene har fått opplæring i å operere SA-11-systemet.

De sier imidlertid at den russiske flommen av tunge våpen inn til separatistene i Øst-Ukraina fortsetter også etter nedskytingen av det malaysiske flyet.

Personvernpolicy