Kobbe truer lakseelv

Steinkobbe spiser store mengder fisk hver dag. Selen kan bli opp over halvannen meter lange. (Foto: AP Photo/Damian Dovarganes / NTB Scanpix)
Steinkobbe spiser store mengder fisk hver dag. Selen kan bli opp over halvannen meter lange. (Foto: AP Photo/Damian Dovarganes / NTB Scanpix)

Laksefiskerne i Målselva i Troms har fått en uvelkommen konkurrent i elva i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kystdyret kobbe har trukket opp i Målselva, skriver Nordlys. Den glupske kameraten spiser omtrent 30 kilo om dagen, og er ikke noe laksefiskerne vil ha på besøk.

– Jeg var nede ved Krogseng og fisket laks da jeg plutselig oppdaget kobben ute i elva. Da var den bare 15 meter unna meg, sier Henrik Andresen, som er ivrig laksefisker, til Nordlys.

Kobben, som er en type sel, er en vanlig plage for laksefiskerne langs kysten, men har trukket opp i elvevassdraget for å spise. Leder i Målselvfossens elveierlag, Kjell-Åge Fossland, opplyste i forrige på lagets hjemmeside om observasjoner av kobbe.

De har fellingstillatelse, men hvor lett det er å treffe vet de ikke.

– Hvis noen oppdager et dyr vil det ta altfor lang tid før man får tak i en skytter som har lov til å skyte kobben, sier laksefisker Henrik Andresen til Nordlys.

Ikke første gang

Kobbe har vært sett i Målselva før, men har ikke noe der å gjøre naturlig. Dens naturlige habitat er ifølge Wikipedia langs kysten.

Også i Sogn har sel vært til sjenanse for laksefiskerne. Under fjorårets sesong ble det sett tre ulike steinkobber i Sogndalselva, ifølge NRK.

– Det er ikke naturlig å ha steinkobbe i elvene våre. Vi har sett de siste 10-15 årene at bestanden har vokst, sa Yngve Håkonsen i Sogndal Jeger og sportfiskeforening til NRK, etter selobservasjonene i fjor.

Personvernpolicy