Vil hindre offentligheten informasjon om gruvedrift

Grønland er rikt på naturressurser, men røffe klimaforhold har gjort det vanskelig å utvinne de.(Foto: AP Photo/Brennan Linsley / NTB Scanpix)
Grønland er rikt på naturressurser, men røffe klimaforhold har gjort det vanskelig å utvinne de.(Foto: AP Photo/Brennan Linsley / NTB Scanpix)

Danskene vil begrense klagemuligheter og vanskeliggjøre tilgang til informasjon om gruvedriften på Grønland. – Hadde ført til store protester i Norge, sier offentlighetsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig med at Grønland åpner for storstilt gruvedrift for utenlandske selskaper, kan befolkningens tilgang til informasjon om driften bli betydelig mindre.

I dag kan man søke om innsyn i saker om gruvedriften, men hvis den regjeringen på Grønland får det som den vil, blir det kun gitt innsyn først etter at avgjørelser er tatt, skriver danske Jyllands-Posten.

Kineserne kommer

Grønland er rikt på mineraler, men i dag er det kun én gruve på øya. Nå har London Mining fått den første tillatelsen til å drive gruvedrift. Selskapet drives ifølge Aftenposten av kinesiske interesser, og skal utvinne jernmalm i første omgang.

Grønland mottar store overføringer årlig fra Danmark, men har styrer selv over naturressursene.

Mindre informasjon

Kunnskap om om beslutningsprosesser og miljøinformasjon, blir det ifølge Jyllands-Posten vanskeligere å få tak i. Muligheten for den enkelte borger til å klage på beslutninger om gruvedriften faller også bort, om lovforslaget går gjennom.

Forslaget kritiseres av blant annet opposisjonen på Grønland.

– Hvis vi stenger sivilsamfunnet ute fra å kunne vurdrere det som gjøres, er det en stor svekkelse for systemet vårt, sier Sara Olsvig i opposisjonspartiet Inuit Ataqatigiit til Jyllands-posten.

Mentor i offentlighet i Norge og medlem av Presseforbundets offentlighetsutvalg, Nils Øy, mener det på generelt grunnlag er uheldig med en slik bestemmelse.

– Dette er i strid med prinsippet om offentlighet, hvor innsyn skal gis før bestemmelser fattes. Slik skal hver enkelt ha mulighet å influere avgjørelser. Hadde dette kommet i Norge ville det nok blitt store protester nettopp fordi det strider mot det helt grunnleggende prinsippet, sier Øy til ABC Nyheter.

Personvernpolicy