Over 70 palestinere med norsk tilknytning ut av Gaza

Det skal nå være et «relativt lite antall» palestinere med tilknytning til Norge igjen i det krigsherjede området. Foto: NTB scanpix.
Det skal nå være et «relativt lite antall» palestinere med tilknytning til Norge igjen i det krigsherjede området. Foto: NTB scanpix.

Norske myndigheter har klart å få ut flere enn 70 palestinere fra Gazastripen de siste dagene. Palestinerne har norsk statsborgerskap eller opphold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er FN som sørger for transporten, opplyser Utenriksdepartementet.

Den siste uttransporteringen foregikk søndag, da åtte personer ble eskortert ut av Gaza. Det har til sammen vært tre FN-transporter med norsktilknyttede palestinere ut av krigsområdet.

Etter det NTB forstår er det ikke alvorlig skadde personer ble dem som er hjulpet ut.

– Få igjen

Fungerende kommunikasjonssjef Frode Andersen sier det nå er et «relativt lite antall» palestinere med tilknytning til Norge igjen i Gaza. Han kan ikke være mer presis. Dette er palestinere med norsk statsborgerskap eller annen form for opphold i Norge.

– UD bistår så langt det er mulig med å få folk som ønsker det, med på FN-organiserte transporter. Men dette er svært komplisert. Det er vanskelig å få folk til å møte opp på avreisepunktene for FN-bilene, sier Andersen til NTB.

Fraråder reiser til Gaza

Departementet har fått henvendelse fra flere som ønsker hjelp med å komme seg ut. Ingen palestinere med norsk tilknytning har etter det UD kjenner til, mistet livet under de intense kampene som har rast siden bakkeinvasjonen startet.

UD viser til sine reiseråd om at det for tiden ikke er tilrådelig å dra til Gaza. Andersen sier UD ikke er kjent med at palestinere med norsk statsborgerskap har reist til Gaza for å kjempe på Hamas' side mot israelske styrker.

Personvernpolicy