Offensiven mot Gaza fortsetter mens verden mekler

Palestinsk helsepersonell behandler en gutt som ble såret av en israelsk granat utenfor et sykehus i Rafah. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix
Palestinsk helsepersonell behandler en gutt som ble såret av en israelsk granat utenfor et sykehus i Rafah. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

Israel fortsatte sin nådeløse offensiv mot Gazastripen tirsdag, samtidig som USAs utenriksminister og andre internasjonale ledere forsøkte å presse fram en våpenhvile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre palestinere ble drept i tre flyangrep på Gazastripen, og to israelske soldater ble drept i sammenstøt med Hamas-krigere inne på den tett befolkede enklaven.

De tre angrepene på Khan Younis, Beit Hanoun og Beit Lahiya førte dødstallet på palestinere opp til 539, hvorav et stort flertall er sivile, mens 29 israelere er drept.

Volden spredte seg mandag også til Vestbredden, der det i flere uker har vært spent. Mandag skjøt og drepte israelske soldater en palestinsk mann mens de prøvde å spre demonstranter som kastet steiner.

En israeler skjøt og drepte en palestiner som hadde kastet stein på bilen hans, mens et annet sted ble en israeler alvorlig såret da en palestiner skjøt mot ham fra bilen sin.

UNICEF opplyser at 121 palestinske barn er drept, og at seks israelske barn er såret. Bare det siste døgnet er 28 barn drept på Gazastripen.

FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA melder at 100.000 palestinere har flyktet fra nabolagene nord på Gazastripen som Israel har gått inn i, og søkt tilflukt i de 69 skolene som UNRWA driver.

Les også: Her blir han skutt av snikskyttere

Kom med penger

USAs utenriksminister John Kerry kom til Kairo mandag kveld i håp om å få partene til å godta Egypts forslag til våpenhvile. På et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon kunngjorde han at USA gir 47 millioner dollar i humanitær hjelp til Gaza.

Han sa at USA er dypt bekymret for de menneskelige konsekvensene på Gazastripen av det han kalte Israels legitime rett til å forsvare seg.

– Ingen land kan bare stå og se på når de blir angrepet med raketter, men som alltid, i alle typer konflikter, er det bekymring for de sivile – kvinner, barn og samfunn som blir fanget i konflikten, sa han.

Kerry planlegger å bli i Kairo til onsdag. Det er ikke klart hvor han drar da, men trolig skal han møte emiren av Qatar, som har nære forbindelser til Hamas. Hamas' leder Khaled Meshaal bor også i Qatar.

Israelsk radio sier at militante i Islamsk hellig krig på Gazastripen har sagt at Israel og Hamas kan komme til å bli enig om en fem timer lang humanitær våpenhvile for å la sivile handle inn mat og andre forsyninger.

Mellommann borte

Men amerikanske diplomater innser at det kan bli vanskeligere enn før å få til avtaler mellom Hamas og Israel siden Egypt, som lenge har vært mellommann, har liten innflytelse på Hamas etter militærkuppet mot Det muslimske brorskapet.

Egypt la i forrige uke fram et forslag til våpenhvileavtale, som Israel aksepterte, men som Hamas avviste fordi de sier de ikke er blitt konsultert i det hele tatt.

Hamas krever også en garanti for at den israelske og egyptiske blokaden av det lille, men ekstremt folketette området, skal oppheves, og at Israel løslater flere hundre palestinere som ble arrestert da Israel jaktet på dem som drepte tre israelske tenåringer på Vestbredden.

– Verden må forstå at Gaza har besluttet å få slutt på blokaden ved hjelp av sitt blod og sitt heltemot, sa Hamas-lederen Ismail Haniyeh på TV.

Ikke hastverk

Israel på sin side har heller ikke hastverk med å avslutte offensiven mot Gazastripen, som har som formål å ta ut så mange som mulig av Hamas' raketter og ødelegge tunnelene som er gravd ut under grensa til Israel.

Hamas har en rekke ganger den siste uka forsøkt å infiltrere Israel gjennom tunnelene for å angripe landsbyer og militærleirer langs grensa.

– Dette er ikke tidspunktet for å snakke om våpenhviler. Vi må gjøre ferdig vårt oppdrag, og oppdraget er ikke ferdig før trusselen fra tunnelene er fjernet, sier Gilad Erdan, som er medlem av statsminister Benjamin Netanyahus indre kabinett.

Personvernpolicy