Jensen avviser boikott av israelske selskaper

Finansminister Siv Jensen under et pressetreff i Finansdepartementet i Oslo mandag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen under et pressetreff i Finansdepartementet i Oslo mandag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier nei til å trekke oljefondet ut av selskaper som finansierer ulovlige israelske bosetninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en konflikt som må løses politisk, ikke gjennom boikott, sier Siv Jensen til Klassekampen.

Så langt har mer enn 850.000 personer skrevet under på et opprop som krever at Statens pensjonsfond utland trekker seg ut av slike selskaper. Underskriftskampanjen ble startet av organisasjonen Avaaz.

– Det er forståelig at den dramatiske konflikten mellom israelerne og palestinerne skaper et folkelig engasjement som denne kampanjen er uttrykk for, sier Jensen. Likevel vil hun ikke støtte kampanjen.

Tidligere i år trakk det nederlandske pensjonsfondet PGGM seg ut av Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank og Mizrahi Tefahot Bank. Begrunnelsen var at bankene finansierer bygging av ulovlige bosetninger på det okkuperte Vestbredden.

Oljefondet har investert i underkant av 6 milliarder kroner i 61 israelske selskaper, og 1,16 milliarder er i dag plassert i disse fem bankene.

– Det er Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland som vurderer om investeringer i enkeltselskaper er i strid med de etiske retningslinjene, for eksempel som følge av medvirkning til alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig, understreker finansministeren.

Personvernpolicy