Angrep og plyndret jødiske butikker i Paris

Politiet blokkerer innkjøringen til Sarcelles i Paris etter at en demonstrasjon mot Israel endte med sammenstøt med politiet og plyndring av jødiske butikker. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix
Politiet blokkerer innkjøringen til Sarcelles i Paris etter at en demonstrasjon mot Israel endte med sammenstøt med politiet og plyndring av jødiske butikker. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix

Frankrikes statsminister Manuel Valls fordømte antisemittiske handlinger etter at en demonstrasjon mot Israels Gaza-offensiv i Paris søndag endte i angrep mot jødiske forretninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonen i forstaden Sarcelles i den nordlige delen av Paris er den tredje som ender med plyndring av butikker og kamper mellom politi og demonstranter på én uke.

Søndagens demonstrasjon var blitt forbudt på grunn av frykt for at jøder i Paris skulle rammes etter at demonstranter før helgen forsøkte å storme to synagoger.

– Ingenting rettferdiggjør slike voldshandlinger. Det som skjedde i Sarcelles er utålelig. Å angripe en synagoge eller en kosherbutikk er ikke noe annet enn antisemittisme og rasisme, sa Valls mandag.

Fredelig andre steder

Fra Wien til Stockholm, fra Amsterdam til Santiago i Chile har Israels voldsomme offensiv mot Gaza som hittil har kostet nesten 600 mennesker, hvorav de fleste er sivile, livet, utløst store demonstrasjoner.

Men alle andre steder enn i Paris har det vært få episoder, og demonstrantene har selv understreket at de ikke er antisemittiske.

– Vi er ikke antisemitter. Vi er her for folket. Vi appellerer til europeere og amerikanere om endelig å gjøre noe, sa arrangørene av protesten i Wien som samlet 11.000 demonstranter.

Plyndring

Men i Sarcelles, som noen ganger kalles Little Jerusalem på grunn av sin store konsentrasjon av sefardiske jøder, endte en opprinnelig velorganisert demonstrasjon i kaos da noen ungdommer satte fyr på søppelkasser og begynte å plyndre butikker.

De maskerte ungdommene ignorerte arrangørenes appell om en fredelig protest.

Dagen etter demonstrasjonen markerte et utbrent hull i veggen hvor det tidligere var et jødisk-eid apotek som ble brent til grunnen. Ingenting ved apoteket antydet at eieren var jødisk, men det var likevel velkjent i nabolaget.

På den andre siden av et kjøpesenter ble et supermarked som solgte koshermat, også redusert til en rykende ruin. Flere andre jødiske butikker ble også angrepet.

Levd sammen i generasjoner

Da oppryddingen kom i gang i nabolaget der nordafrikanske muslimer og jøder har levd fredelig sammen i flere generasjoner, uttrykte innbyggerne sjokk over hvordan eskaleringen på Gazastripen fikk konsekvenser i deres egne gater.

En eldre tunisisk muslim med grått skjegg stoppet på fortauet for å hilse på en eldre tunisisk jøde, som var på vei hjem fra bakeriet med sin sønn og to sønnesønner.

– Se på ham. Jeg har kjent ham siden han var liten, sa Hassan som tidligere arbeidet som slakter i en jødisk kjøttforretning.

– Vi ser på hverandre som brødre, og vi har aldri hatt problemer før, sa hans venn på flytende arabisk.

Kritikk mot forbud

Noen politikere har kritisert myndighetene for å gjøre volden verre ved å forby demonstrasjonen søndag som ble arrangert av en koalisjon tradisjonelle venstregrupperinger og propalestinske grupper. Andre steder i Frankrike var det demonstrasjoner uten problemer.

Lørdag var mange demonstranter like rasende på forbudet som på Israels bombing av Gaza.

Valls sier imidlertid at forbudet var nødvendig på grunn av volden, som han la skylda for på den økende antisemittismen hos misfornøyd ungdom.

Framveksten av radikale former for islam i noen av de sosialt vanskeligstilte nabolagene har ført til et kraftig forverret trusselbilde for jøder, og det verste eksemplet i det siste er attentatet mot det jødiske museet i Brussel, som en fransk Syria-farer sto bak.

Hat på sosiale medier

Den dødelige offensiven mot palestinerne på Gazastripen har også utløst en flom av hat og antisemittisme på sosiale medier i Frankrike, som moderatorene sier de har problemer med å holde kontroll over.

Opp til 95 prosent av det som postes i kommentarfeltene blir slettet når det er konflikten mellom Israel og palestinerne som er tema.

– Vi ser rasistiske og antisemittiske meldinger, noen av dem svært voldelige som også sikter mot politikere og mediene, sier Jeremie Mani i Netino, som har ansvar for kommentarfeltene til Le Monde, radioen Europe 1 og store TV-kanaler.

– Dette kvalmende innholdet er spesielt for denne konflikten. Krigen i Syria utløser ikke denne type kommentarer, sier han.

Personvernpolicy