Palestinsk organisasjon: Her skyter israelske snikskyttere

En video sluppet av den pro-palestinske International Solidarity Movement viser angivelig en palestiner bli skutt og drept av en israelsk soldat i Gaza by.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 87 palestinere og 13 israelske soldater ble drept søndag, som var det blodigste døgnet på begge sider siden bakkeoffensiven startet 8. juli. Da Israel bombet Shijaiyah, et nabolag øst i Gaza by, ble 67 mennesker drept, mange av dem sivile.

Totalt er 501 mennesker drept på Gazastripen siden Israel startet sin offensiv, opplyser helsemyndighetene.

Bakgrunn: 40 drept i israelsk angrep mot Gaza by

– Drept under våpenhvilen

Denne videoen ble angivelig filmet under den korte våpenhvilen etter det massive angrepet mot bydelen Shejaia i Gaza by. Den internasjonale solidaritetsbevegelsen ISM hevder den viser en palestinsk mann som blir skutt av en israelsk soldat. Vi advarer mot sterke bilder.

Les også: Minst fem funnet drept under bombing av sykehus i Gaza

Videoen ble filmet av den palestinske aktivisten Mohammed Abedullah, som var sammen med tre medlemmer av International Solidarity Movement og en aktivist, for å finne overlevende etter bombeangrepet. ISM er en organisasjon på palestinsk side, som skal dokumentere palestinernes skjebner.

Les også: Benekter at israelsk soldat er tatt til fange

Ifølge en uttalelse fra ISM, var den unge mannen som ble skutt ute for å lete etter familien sin. Så ble han skutt tre ganger av snikskytteren, som skal være en israelsk soldat.

Det er ikke bekreftet fra andre hold om mannen i videoen omkom, eller hvem som skjøt.

Les også: 13 israelske soldater drept

Bomberegnet fortsatte

Bomberegnet mot den tett befolkede Gazastripen fortsatte for fullt mandag, samtidig som det internasjonale samfunnet arbeidet på høygir for å få til en våpenhvile.

Et granatnedslag i toppetasjen på et sykehus tok livet av fire mennesker, mens det på kvelden kom opplysninger om at en storfamilie på rundt 25 personer, hvorav 19 barn, var blitt drept da en fireetasjers bygning ble jevnet med jorden.

Les også: Israel trapper opp

Bare mandag er 54 mennesker drept av luftangrep og artilleriild ulike steder på Gazastripen, opplyser talsmann Ashraf al-Qudra i det palestinske helsevesenet til AFP.

Det israelske forsvaret meldte samtidig at ytterlige sju israelske soldater har mistet livet i kamper med Hamas i løpet av det siste døgnet.

Både i Doha i Qatar og senere på dagen i Kairo ble det holdt krisemøter på toppnivå, en videreføring av den internasjonale bekymringen som ble framført i FNs sikkerhetsråd. Foreløpig har ikke partene latt seg påvirke av politisk press utenfra.

Ett treff

En talsmann for det angrepne Al-Aqsa-martyrenes sykehus sier at tredje etasje inneholder operasjonsstuer og en intensivavdeling. Flere granater slo ned i området rett rundt sykehuset, men det ser ut til at det bare er snakk om ett direkte treff. Den norske legen Mats Gilbert sier til NRK at israelerne kjenner hvert hus og sykehus i Gaza, og mener det ikke kan være snakk om feilskyting.

Les også: Fem drept under bombing av sykehus i Gaza

Røde Kors ble bedt om å bistå med evakuering av sykehuset.

Det er så langt ikke gitt noen kommentar til sykehusangrepet fra israelske myndigheter. Ved tidligere tilfeller av angrep mot sykehus har israelerne sagt at Hamas bruker sykehusområder som oppskytingsplass for raketter.

Blant deltakerne i den diplomatiske offensiven var USAs utenriksminister John Kerry, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair og emiren av Qatar, der Hamas har sitt hovedsete. Norges utenriksminister Børge Brende, i egenskap av leder for giverlandsgruppen, var også i sving for å hamre ut et grunnlag som partene kunne godta.

«Totalt uakseptabelt»

Utenriksminister Børge Brende (H), som reiser til Kairo tirsdag, sier det jobbes intenst med å få på plass en våpenhvile mellom Israel og Hamas, men arbeidet er svært krevende. Han betegner mandagens angrep mot et sykehus på Gazastripen som «totalt uakseptabelt».

– Det er vanskeligere å få på plass en våpenhvile nå, enn det var før Israels bakkeoffensiv på Gazastripen. Tapene på begge sider har ført til en polarisering, og partene står langt fra hverandre. Men meldinger om skyting mot sykehus viser hvorfor det haster med å få til en våpenhvile, sier Brende på telefon fra Doha.

Les også: Netanyahu beskylder Erdogan for antisemittisme

Over 500 drepte

Tallet på drepte på Gazastripen steg mandag til over 500, og 25 israelske soldater er drept. Det gjør det vanskeligere å få på plass en avtale, mener Brende.

USAs utenriksminister John Kerry ankom Kairo mandag kveld, etter FNs generalsekretær.

– Egypt leder arbeidet med å få på plass en avtale, og landet spiller en konstruktiv rolle. Det har vært små framskritt, men arbeidet er svært krevende, sier Brende. Jeg frykter situasjonen kan trappes opp ytterligere. Det kan ikke utelukkes, men må ikke skje. Vi ser allerede forferdelige lidelser. De sivile er taperne, sier utenriksministeren.

USAs president Barack Obama sa mandag at Israel allerede har gjort betydelig skade på Hamas' militære infrastruktur. Samtidig gjentok han at Israel har rett til å forsvare seg mot rakettangrepene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus