Turistene bruker opp vannet på Vega

Over hele Vega og på fergene til og fra øyriket, henger oppslag hvor kommunen ber kunder og turister vise måtehold i sitt vannforbruk. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Over hele Vega og på fergene til og fra øyriket, henger oppslag hvor kommunen ber kunder og turister vise måtehold i sitt vannforbruk. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Langvarig tørke og horder av turister fører til vannmangel i Himmelblå-riket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VEGA (ABC Nyheter): Det bor til vanlig 1240 innbyggere på Vega i Nordland. Om sommeren øker antallet til cirka 4500 i det populære øyriket kjent fra NRK-serien Himmelblå.

Dette, kombinert med en rekordvarm juli, gjør at kommunen frykter at øya kan gå tom for vann. Infrastrukturen er rett og slett ikke tilrettelagt for så mange folk.

— Det er veldig positivt at det er så mye folk på øya, men vi må ha vann og noe må gjøres, sier Anders Karlsson, teknisk sjef i Vega kommune, til ABC Nyheter.

Vanningsforbud

Over hele øya og på fergene til og fra øyriket, henger nå oppslag hvor kommunen ber kunder og turister vise måtehold i sitt vannforbruk. Restriksjonene ble innført i begynnelsen av juli og inkluderer forbud mot unødig bruk av vann, så som vanning av hage, bilvask og lignende.

— Utfordringen her er at vi bruker mer vann enn vi produserer. Vannverket vårt er relativt nytt, fra 1996, men bassengene må ha vann. Blir det verre nå, må vi vurdere nattstengning på anlegget, sier Karlsson til ABC Nyheter.

— Vann er vanskelig

I begynnelsen av juli var vannforbruket på Vega rekordhøyt, med 40 prosent over normalen fra måneden før. Forbruket er fortsatt høyt, men ifølge Karlsson har vannforbudet hjulpet noe.

— Folket har lyttet på oss, og det er veldig bra. Derfor tror jeg heller ikke det skal være noen fare for at vannmagasinene tømmes helt. Men vann er vanskelig, avslutter Karlsson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus