– Uvanlig mange tropenetter i år

Det har blitt registrert elleve tropenetter i Norge så langt i år. Foto: Colourbox.
Det har blitt registrert elleve tropenetter i Norge så langt i år. Foto: Colourbox.

Mange måtte nok kaste dynen da temperaturen var over 20 grader natt til mandag. På fem steder i landet ble det nemlig målt tropenatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tropenatt
  • Netter der temperaturen ikke faller under 20°C mellom 20.00 og 08.00.
  • Tidligere var grensa for minimumstemperaturen 25 °C, men slike tropenetter har bare forekommet to ganger i Norge.
  • Første gang var den 9. juli 1933 da Langbryggen i Halden målte 25,5 grader i minimumstemperatur.
  • 60 år senere, rekordsommeren 1997, gjentok Sunndalsøra «bragden» med 25 grader i minimumstemperatur den 29. august 1997.
  • Temperaturen ble derfor nedjustert til norske og nordiske forhold. Denne definisjonen nevnes blant annet i 1947.

Kilde: Wikipedia.

Godværet har meldt sin ankomst over store deler av landet og værvarslet for de neste dagene viser at det ligger an til å bli mellom 28 og 30 grader flere steder. I natt var det også tropenetter fem steder.

Færder i Vestfold, Lindesnes og Lista i Vest-Agder og Lysebotn i Rogaland målte alle en minimumstemperatur på over 20 grader på Meteorologisk institutts målestasjoner natt til mandag. Aller varmest ble det på Buholmsråsa i Trøndelag, med en temperatur på 21 grader.

– Kriteriet for å ha tropenatt er at temperaturen ikke går under 20 grader i løpet av døgnet. Minimumstemperaturen må være over 20 i løpet av natta, forklarer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Nina Larsgård, til NRK.

Mange tropenetter

Larsgård forteller det så langt har vært veldig mange tropenetter i år. Ifølge meteorologen var dette tropenatt nummer elleve i Norge så langt i år.

Også på Kvam i Hardanger og Særheim på Jæren ble det registrert tropenatt, men da med Bioforsks værstasjoner.

– Det er ikke uvanlig med tropenetter flere steder når det først er tropenetter. Og flere vil det nok bli i tiden fremover. Det er nemlig meldt at det varme været skal holde seg, i Trøndelag og sørover, i mange dager fremover. Også Nordland skal få fint vær, sier hun til NRK.

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Reidun Gangstø, sier til ABC Nyheter at det har vært spesielt mange tropenetter i år. Men instituttet har ikke tilgang til tall fra tidligere år.

– Det er registrert elleve netter så langt, det er uvanlig mange. Det er kun stasjoner hvor alle kriteriene våre er tilfredsstilt som blir registrert. Dette går for eksempel på hvor høyt over bakken målingen blir gjennomført. I tillegg har vi jo ikke tett i tett med målinger, så det har sikkert vært tropenetter mange steder uten at vi har plukket det opp, understreker Gangstø.

Søvnråd

Nordmenn, som er vant til å sove avkjølt og behagelig, sliter ofte med søvnen i tropevarmen.

– Er det ubehagelig varmt, invester i en vifte som kan svale ned rommet, eller sett opp vinduene for gjennomtrekk. Unngå vinterdyne og tykk pyjamas, og ta eventuelt en kald dusj før leggetid, sier søvnekspert Bjorvatn til VG.

Bjorvatn råder de som har muligheten til det å bytte soverom i sommervarmen.

– Flytt deg til en annen del av huset for å sove, enten ned i en sval kjeller, eller til motsatt side av huset fra hvor solen har stått på de siste timene før leggetid. Dersom du har bare ett soverom, og det er lyst når du skal legge deg, invester i blendegardiner, råder søvneksperten.

Han råder også folk til å unngå koffeinholdig drikke, som kaffe, te og cola, rett før sengetid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus