En av fire fortsetter å røyke under svangerskapet

En av fire stumper ikke røyken når de blir gravide. Foto: Colourbox
En av fire stumper ikke røyken når de blir gravide. Foto: Colourbox

Røyking i svangerskapet er et utbredt problem i Europa – omtrent en av fire kvinner stumper ikke røyken når de blir gravide, ifølge en internasjonal studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av de 8.344 kvinnene som deltok i studien rapporterte 2.944 av dem (35,3 prosent) at de røykte før svangerskapet, viser den internasjonale studien som Folkehelseinstituttet har bidratt til.

Av de 2.944 som røykte oppga 26,2 prosent av disse at de fortsatte å røyke under svangerskapet.

Les også: – Legen trodde ikke jeg var gravid!

Gravide kvinner og nybakte mødre fra 15 europeiske land ble rekruttert via et anonymt nettbasert spørreskjema vinteren 2011/2012. Hensikten var å beskrive forekomsten av røyking i svangerskapet i de europeiske landene og undersøke hvilke kvinner som har høyest risiko for å fortsette å røyke under svangerskapet.

Variasjonen var stor blant de 15 europeiske landene. I Sverige røykte 25 prosent av kvinnene før svangerskapet, mens tallet i Kroatia var 50 prosent. Andelen kvinner som røykte underveis i svangerskapet varierte fra 4,2 prosent i Island til 18,9 prosent i Kroatia.

I Norge oppga 33,6 prosent av kvinnene å røyke før svangerskapet, mot 6,8 prosent i svangerskapet. Det tilsier at hver femte av de norske røykerne fortsatte selv om de var gravide.

Les også: Camilla (17) ble planlagt gravid som 16-åring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus