Nordmannens miljø inspirerte Breivik:Bjørn Larsen samarbeidet med terrormistenkt organisasjon

PÅ TALERSTOLEN: Norske Bjørn Larsen på støttedemonstrasjon for Geert Wilders hos Jewish Defense League i Toronto Zionist Center i 2010. Der forsvarte han den sterkt islamfiendtlige filmen «Fitna» ved siden av Kurt Westergaards karikaturtegning av profeten Muhammed. Tegningen er i Larsens eie. Foto: P77
PÅ TALERSTOLEN: Norske Bjørn Larsen på støttedemonstrasjon for Geert Wilders hos Jewish Defense League i Toronto Zionist Center i 2010. Der forsvarte han den sterkt islamfiendtlige filmen «Fitna» ved siden av Kurt Westergaards karikaturtegning av profeten Muhammed. Tegningen er i Larsens eie. Foto: P77
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt støttet av den danske karikaturtegningen av Muhammed med bombe i turbanen reiste den mystiske nordmannen Bjørn Larsen (64) i årevis rundt i verden og oppildnet til kamp mot muslimer og Eurabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den til nå offentlig ukjente Larsen har vært en sentral brobygger mellom ytterliggående organisasjoner, personer og partier i tre verdensdeler. Hans nettverk er enormt.

Enkelte personer og organisasjoner Larsen knyttes til, er de samme som terroristen Anders Behring Breivik viser til i en ny redegjørelse han nylig sendte ut fra fengselet til blant andre ABC Nyheter. Brevet er datert 10. mars i år.

I brevet skriver Breivik blant annet at han jobber med en bok hvor han trolig kommer til å navngi sine påstått medvirkende i terroraksjonen 22. juli 2011. Han hevder også å ha mottatt rundt 3000 støtteerklæringer i fengselet.

Bakgrunn: Ukjent nordmann (64) anti-islamsk edderkopp

På terrorlisten til FBI

På bildet fra januar 2010 står Larsen på talerstolen i Jewish Defence League (JDL) Canada. I USA er den voldelige, høyreekstreme organisasjonen JDL satt på terrorlisten av FBI. Larsen var der som president i International Free Press Society (IFPS) Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

WILDERS-STØTTE: Jewish Defense League Canada. WILDERS-STØTTE: Jewish Defense League Canada.

Anledningen var et solidaritetsmøte for den høyreradikale nederlandske politikeren Geert Wilders i Toronto Zionist Center, der rundt 150 mennesker var til stede, ifølge Jewish Tribune. Han forsvarte blant annet Wilders sterkt islamkritiske film «Fitna», som også ble vist.

Den canadiske avdelingen benytter samme rammesymbolikk som terrororganisasjonen i USA, som ifølge FBI står for 15 anslag på amerikansk jord, og ble inkludert i FBIs terrorrapport i 2000/2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

JDL Canadas leder Meir Weinstein har vært talsmann for det rasistiske, jødiske Kach-partiet, som er forbudt i Israel. Weinstein har selv vært etterforsket for å planlegge terror. Kach-partiet er på listen over terrororganisasjoner i Israel, Canada, EU og USA.

På møtet i Toronto deltok også den svenske kunstneren Lars Vilks og daværende leder av det danske Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blant annet i disse miljøene terroristen Anders Behring Breivik fant inspirasjon og tankegods forut for aksjonen mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli 2011.

Se video: Bjørn Larsen introduserer «Fitna» på Manhatten

Reiser til Norge

ABC Nyheter avslørte sist uke at den velstående nordmannen Bjørn Larsen fra Sørvestlandet i en årrekke har vært edderkopp i amerikanske og europeiske antimuslimske og høyreradikale miljøer – og er blitt kalt Geert Wilders skygge. Han har også samarbeidet med Breivik-inspirator Fjordman for å danne et europeisk nettverk for å motvirke islamisering.

– Denne Larsen virker som et knutepunkt mellom en del folk som ikke umiddelbart ville vedgå seg hverandre, sier nyhetsredaktør Øyvind Strømmen i Hate Speech International til ABC Nyheter.

Han er sentral i et uavhengig nettverk av journalister som gransker ekstremisme, hatytringer og hatkriminalitet, og er ekspert på høyreekstremisme. Strømmen har aldri festet seg ved navnet Bjørn Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Larsen meldte flytting fra en norsk småby på Sørlandet som 25-åring, men er vokst opp på Sørvestlandet. Han studerte IT – computer science - på et britisk universitet tidlig på 70-tallet. På 80-tallet studerte han ifølge sin egen LinkedIn-profil seks år ved Universitetet i København. Men han er regelmessig i Norge, her hans foreldre bor.

Larsen er tilsynelatende søkkrik på software, og han er involvert i selskaper i USA, Canada og England. Businessen er tilslørt, men pengeoverføringer står sentralt. Han har ifølge kilder ABC Nyheter har snakket med, privatfly.

Larsens tale slettet

Bildet av Larsen på talerstolen er gjengitt på den danske nettavisen P77. Men de fleste andre spor fra arrangementet er forsøkt slettet fra internett, blant annet Bjørn Larsens tale, som en stund lå på YouTube. Det samme er hjemmesiden til organisasjonen International Free Press Society (IFPS) Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FACEBOOK-SIDE: JDL om arrangementet på Facebook. Foto: PVVFACEBOOK-SIDE: JDL om arrangementet på Facebook. Foto: PVV

I oktober 2010 arrangerte JDL Canada nok et arrangement der Bjørn Larsen deltok. Tema og visuelt innslag: Karikaturene der Lars Vilks har fremstilt profeteten Muhammed som en hund.

IFPS Canada har hatt et tett samarbeid med JDL Canada. Sistnevnte er nært knyttet til høyreekstreme og muslimfiendtlige English Defence League (EDL).

I 2011 holdt JDL Canada i sionistsenteret i Toronto en støttedemonstrasjon for sine engelske meningsfeller. Den ble fordømt av den største jødiske organisasjonen i landet; Canadian Jewish Congress, som mente de med det skype-overførte arrangementet støttet den voldelige ekstremismen EDL står for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breivik skal i mars 2010 ha deltatt på en støttedemonstrasjon i London for Geert Wilders i regi av English Defence League.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetSTERK SYMBOLIKK: JDL Canada bruker samme rammesybolikk som sin søsterorganisasjon i USA, som er på FBIs terrorliste. Foto: SkjermdumpSTERK SYMBOLIKK: JDL Canada bruker samme rammesybolikk som sin søsterorganisasjon i USA, som er på FBIs terrorliste. Foto: Skjermdump

Karikaturen på storskjerm

Karikaturen Larsen turnerte med, er hans private. Den er ifølge ham en av de få originale som er igjen fra 2005.

– Den er ikonet på ytringsfrihet, etter min oppfatning, sa Larsen nylig til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har sett Larsen i en video der han viser frem Muhammed-karikaturen på storskjerm på et møte i Ontario i mai 2011. Etterpå entrer Geert Wilders talerstolen:

– Vi vet det, og vi skal si det: Muhammed var ond!, slår Wilders fast, og omtaler Muhammed som «en pedofil, en massemorder, en terrorist og en torturist».

Så sier Wilders at han tar avstand fra voldsbruk.

Se videoen der Larsen viser frem Muhammed-karikaturen her:

Bjørn Larsen har med sitt enorme nettverk vært en sentral brobygger mellom ytterliggående organisasjoner, personer og partier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom sin omfattende turnévirksomhet med - og for - Geert Wilders har han samarbeidet med de mektigste innen kontrajihadbevegelsene på flere kontinenter, og åpnet dører for andre.

På støttemøtet for Wilders i Jewish Defence League i Toronto talte blant andre den ortodokse rabbineren Jonathan Hausman, kjent for sine ytterliggående holdninger til islam og muslimer, ifølge P77. Senere talte Geert Wilders i rabbiens synagoge i Stoughton i Massachusetts da han og Bjørn Larsen var på sin USA-turné. Til stede var også Lars Hedegaard og Lars Vilks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnlaget for sitt «mektige» nettverk ble blant annet lagt under den kontrajihadistiske konferansen i Brussel i 2007, der Larsen var en av arrangørene – med god hjelp fra norske Peder Nøstvold Jensen - kjent som Fjordman. Siden er det avholdt slike konferanser årlig i Bologna (Italia), Køln (Tyskland), Zurich (Sveits) og London (England).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I London har Larsen – som er medlem av The Freedom Party i Ontario – tett kontakt med Ann Marchini, en av Storbritannias ledende kontrajihadister. Hun var fundraiser for English Defence League da det ble etablert i 2009, og er i likhet med Bjørn Larsen nær venn av Paul Weston, lederen i The British Freedom Party (BFP). Der var Tommy Robinson (aka Stephen Lennon) – grunnleggeren og mangeårig leder av EDL – en stund nestleder.

I mars 2010 var Geert Wilders i London, der PVV-lederen skulle holde en tale i Overhuset. English Defense League arrangerte i den anledning en støttedemonstrasjon for Wilders i den britiske hovedstaden.

Nyhetsredaktør Øyvind Strømmen har gransket og kartlagt det kontrajihadistiske og høyreekstreme miljøet på internett. Han er overrasket:

– Wilders ville ikke vite noe av EDL. Men nå begynner ting å henge sammen på en måte som kanskje er litt ubehagelig for enkelte at kommer ut, sier Øyvind Strømmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uviss Breivik-kontakt

Anders Behring Breivik var særdeles aktiv på Facebook. I 2009 – samme år som EDL ble stiftet – begynte han å sende ut venneforespørsler til EDL-medlemmer, ifølge en artikkel i The Telegraph. Den britiske avisen viser til en kilde, som sier Breivik kjente tre-fire EDL-folk. I sitt manifest skriver han at han hadde mer enn 600 venner i EDL, og at han hadde en mentor han kaller «Richard» i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daryl Hobson arrangerte Wilders-demonstrasjonen for EDL. Han hevdet Breivik møtte flere i gruppen da han var i London 5. mars 2010, ifølge The Telegraph. Hobson ble senere eksludert av EDL grunnet utsagnene.

Saken fortsetter under bildetTOSPANN: Bjørn Larsen og Geert Wilders i samtale med syrisk lege i København. Foto: SnaphanenTOSPANN: Bjørn Larsen og Geert Wilders i samtale med syrisk lege i København. Foto: Snaphanen

Ifølge Øyvind Strømmen er det usikkert om Breivik var på Wilders-demontrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en hendelse der han sa at han ønsket å reise til England for å være med på dette. Vi vet ikke om han faktisk gjorde det, men det er en mulighet for at han var der, sier nyhetsredaktøren i Hate Speech Internatonal.

– Tror du han har hatt kontakt med Bjørn Larsen?

– Breivik har hatt kontakt med svært mange mennesker via internett. Svært mange. Jeg har sett litt på hvem, det har ikke dukket opp noen Bjørn Larsen. Men det er ikke utenkelig at han har vært i kontakt med Larsen via Facebook. Vi vet at han har skrevet eposter til Fjordman, at det var en epostutveksling, men at Fjordman ikke var så interessert. Det er ikke usannsynlig at han har tatt kontakt med andre også. Det spørs om Larsen har vært synlig nok i det antimuslimske miljøet.

ABC Nyheter har sammen med flere medier og representanter for organisasjoner, politi og påtalemyndighet, forskere og ulike interesseorganisasjoner motatt et 14 sider langt brev hvor Breivik forteller at han er i ferd med å stifte Det norske fascistparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik kaller det hele «avklaringer i forbindelse med 22/7-aksjonen» og forsøker ifølge eget utsagn å beskrive momenter knyttet til sin egen «overgang fra militant til ikke-militant fascisme».

I brevet navngir han personer og organisasjonen som også Bjørn Larsen knyttes til.

– Breivik nevner kontakter i Canada i brev fra fengselet?

– Ja, det gjør han. Jeg vil ikke utelukke at det har vært kontakt. Det er ikke ulogisk at Breivik har forsøkt å næme seg Larsen hvis han har vært klar over hans rolle, sier Strømmen, som selv står som mottaker av Breivik-brevet.

Strømmen mener det er interessant å se på hvor Breivik kan ha hentet tenkningen sin fra.

Les også: Nå tar Behring Breivik avstand fra vold og hat

I RETTEN: Anders Behring Breivik i Oslo tingrett under rettssaken i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixI RETTEN: Anders Behring Breivik i Oslo tingrett under rettssaken i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurabia og europeisk borgerkrig

Bjørn Larsens allierte og «svært gode venn», BFP-lederen Paul Weston, befinner seg innenfor et høyreradikalt landskap, der noen er mer ytterliggående enn andre, ifølge Strømmen. Larsen har de siste årene også turnert med Weston. De fløy blant annet inn en gruppe amerikanske politikere til Europa sammen med det som karakteriseres som en anti-islamsk hatgruppe; Tennessee Freedom Coalition.

Se video der Larsen forteller om turen: Bjørn Larsen introduserer Paul Weston

– Paul Weston har blant annet skrevet en artikkelserie på Gates of Vienna som handler om hvorvidt en europeisk borgerkrig er uunngåelig innen 2025. Det er den samme tenkningen man finner hos Fjordman, sier Strømmen, og legger til at Weston konkret har omtalt Fjordman i veldig positive ordelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også denne type ideologi man finner igjen i Breiviks manifest. Selv om disse folka her går i dress og på konferanser, er ikke ideene vanskelige å kjenne igjen. De har en forestilling om et kommende Eurabia – eller at det allerede er her, sier Strømmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RED ALERT: Bjørn Larsen på talerstolen i mai 2012, da Freedom Party of Ontario holdt sin Red Alert-middag på Primerose Hotel.RED ALERT: Bjørn Larsen på talerstolen i mai 2012, da Freedom Party of Ontario holdt sin Red Alert-middag på Primerose Hotel.

Weston tar ikke direkte til orde for vold, bare at det kommer en borgerkrig.

– Det er en slags virkelighetsbeskrivelse, det kommer en borgerkrig med muslimer mot Vesten. Man finner enda drøyere ting som er publisert på Gates of Vienna. Man finner beskrivelser av hvordan fremtiden ser ut, som beskriver en borgerkrig i detalj og kommer med en del løsningsforslag. Det er mye antidemokratisk tankegods.

Også Fjordman har skrevet at en borgerkrig er på vei.

Mark Steyn er en canadisk forfatter og kommentator som mener Eurabia er et faktum. Han er hyppig sitert i Breiviks manifest. I en samtale oppfordret Bjørn Larsen ABC Nyheter til å lese Steyn.

– Det er det samme man finner i Breiviks manifest, og det er ikke så rart, for mye av det ideologiske innholdet der er jo kopiert fra Fjordman. Man finner også ideen om en borgerkrig hos Steyn, og for den del hos en rekke andre, sier Strømmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taus hysj-tjeneste

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke svare på om de kjenner til Bjørn Larsen. Siden han er canadisk statsborger, viser de til Etterretningstjenesten, som har ansvaret for det som skjer utenfor Norge.

– Vi kommenterer av prinsipp ikke enkeltsaker, sier Etterretningssjef Kjell Grandhagen til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har bedt om et utdypende intervju med Presidenten for International Free Press Society Canada. Men Larsen stiller så mange premisser for å la seg intervjue, at ABC Nyheter ikke kan akseptere vilkårene.