- Det er rørende og nydelig

Sammen med Jan Eggum spilte Halvdan Sivertsen for en fullstappet kirke på øya Vega i Nordland søndag. Og han får ikke fullrost publikummet sitt nok. - At musikken skulle bli en livslang beskjeftigelse er nesten ikke til å tro, sier han til ABC Nyheter. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Sammen med Jan Eggum spilte Halvdan Sivertsen for en fullstappet kirke på øya Vega i Nordland søndag. Og han får ikke fullrost publikummet sitt nok. - At musikken skulle bli en livslang beskjeftigelse er nesten ikke til å tro, sier han til ABC Nyheter. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Etter over 40 år som artist har Halvdan Sivertsen fortsatt vanskelig for å tro at publikum kan sangene hans utenat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VEGA (ABC Nyheter): Det sier en som alltid kledelig ydmyk og opplagt Halvdan Sivertsen i det ABC Nyheter møter den 64 år gamle visesangeren på øya Vega på Helgeland.

Den populære nordlandssangeren er bodøværing, og søndag var han på Helgeland i hjemfylket på det som han beskriver som en hektisk pingpong-turné.

Sammen med sin mangeårige venn og bergenstrubadur Jan Eggum spilte han for en fullstappet kirke på øya Vega. Og han får ikke fullrost publikummet sitt nok.

- At folk møter opp og synger med fordi de kan sangene dine, det er rørende og nydelig. Jeg blir aldri helt vant med det. Dette er det artigste med turnélivet, og gjør at jeg kan tåle både flyplassventinger, hotellrom og farting fram og tilbake og andre ting som man kanskje blir litt lei av, sier en åpenhjertig Sivertsen til ABC Nyheter.

Han har et hektisk sommerprogram. Lørdag spilte Sivertsen og Eggum i Kragerø. Søndag på Vega. Og mandag er det konsert i Tjøme på Gamle Ormelet.

- Ideelt skulle jeg vel hatt ferie hele sommeren, men jeg må jo spille litt også, smiler han – og innrømmer at han egentlig forsøker å ha et arbeidsår som ikke er helt forskjellig fra folk flest. Med mer å gjøre høst, vinter og vår, og litt mer avslapning om sommeren.

- Men jeg synes jo at jeg er ufattelig privilegert, som både får reise sammen med Jan Eggum og som får fremført disse sangene som jeg har sittet alene hjemme og snekret sammen! At det skulle bli en livslang beskjeftigelse er nesten ikke til å tro. Jeg må bare bukke og takke for det.

Egentlig var det lærer han skulle bli. Sivertsen har lærerutdanning med musikk mellomfag fra Trondheim. Men han rakk bare tre år i kulturskolen i Bodø før publikum tok all tiden.

Se også: Brønnøysund - Vega på ett minutt

– Her kan sjela gro

Etter pingpong-turneen rundt om og frem og tilbake i landet, venter to uker fri på den folkekjære artisten.

- Når det gjelder sommerferie er jeg nok ikke så ulik folk flest, da handler det om å kunne senke skuldrene, være med familien og slappe av på Kjerringøy utenfor Bodø, sier han.

- Jeg er helt avhengig av å være kystnær og ha kontakt med havet. Det å ha regelmessig kontakt med Nordlandskysten gjør meg på et vis til et helt menneske. Lyset skifter, lufta lever, her kan sjela gro. Jeg må hele tiden tilbake til Nordland, jeg har det som base.

Halvdan Sivertsen blir nesten misunnelig når han hører om Yttersvingen-prosjektet hvor to journalister fra ABC Nyheter reiser langs kysten av Norge fra sør til nord. For tiden er reportasjebilen på vei oppover langs Helgeland og mot Bodø.

- Riksvei 17 oppover langs Nordland er vel verdens vakreste biltur. Det blir ikke bedre. Det er selve indrefileten i verden. Det er så vakre fjellformasjoner, det er så vakre strender, det er så fine folk. Det vil si, folk er egentlig det det finnes minst av. Det burde bodd flere folk på Helgeland. Men de som bor her koser seg jo med at det er så lite folk, ler han.

Les også: Disse øyene er unike i Norge

Glad i uvær

Selv på en dag hvor hjemfylket har slått i bordet med 30 graders varme innrømmer den nordnorske visesangeren at han også er glad i uvær og å kjenne elementene, det at det skifter.

- Mange av låtene dine handler om vær og årstider og sommer, hvorfor det?

- Det er helt sant. De gjør det, ler Sivertsen.

- Det blir til at når man bor så nært elementene, så blir man preget av det. Alle tidene har mye vær, og du kan nær sagt ha fire årstider på en og samme dag her oppe.

På spørsmål om det har formet ham på noen måte, drar Sivertsen litt på det.

- Ja, jo, det har kanskje gjort at man blir flinkere til å improvisere og ta ting på strak arm. Det blir som det blir. Man planlegger for noe, og så blir det ikke akkurat slik fordi været ikke ville være med. Været gjør nok at vi ikke forventer at alt skal bli som vi planlegger bestandig. Og den innstillingen tror jeg vi må ha i livet, skal man komme noen vei.

Se også: Eksklusiv konsert i bilen

- En ufattelig greie

Selv om han gir mye av seg selv på scenen og under fremførelser, mener han at han får like mye tilbake fra publikum også.

- Det er noe som skjer i samspillet mellom scene og publikum, den gjensidigheten er en ufattelig greie. Og når man spiller hver kveld, er man på en slags adrenalinkick, sier Sivertsen. Men årelang erfaring har gjort at han også har blitt flink til å roe ned når det trengs.

- Jeg kan sove i senga, jeg kan sove på tog, på fly og i bandbuss. At jeg kan kople av når det behøves har nok hjulpet meg mye, tror Sivertsen.

- Betyr det at du ikke har noen spesielle rutiner du må igjennom rett før du skal på scenen?

- Ja. Ikke noe annet enn at jeg går litt fram og tilbake bak scenen litt stille og tenker litt igjennom det jeg skal synge og det jeg skal si.

- Og så holder jeg på med noen oppvarmingsøvelser for stemmen.

Les også:

Hvem er rikest i denne kommunen?

Hvilke navn er mest populære her?

Finn nærmeste festival

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus