Forskning: Alkohol påvirker ikke menns sædkvalitet

SKÅL: – Det er ingen grunn til å anbefale menn å droppe alkoholen fullstendig om de vil ha barn, sier forsker og professor i biomedisin Trine B. Haugen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: NTB/Scanpix
SKÅL: – Det er ingen grunn til å anbefale menn å droppe alkoholen fullstendig om de vil ha barn, sier forsker og professor i biomedisin Trine B. Haugen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: NTB/Scanpix

I den største studien av sitt slag har norske og internasjonale forskere funnet ut at det ikke er sammenheng mellom alkoholinntaket og sædkvalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har hver femte norske mann dårlig sædkvalitet, og dermed redusert mulighet til å få egne barn. Norske menn kommer sammen med danske menn dårligst ut blant de nordiske landene. Årsaken er fortsatt ukjent for forskerne, men nå kan en forskergruppe slå fast at alkoholinntak i hvert fall ikke er en medvirkende faktor, skriver VG.

Les også: - Allergisk mot egen sæd

– Det er ingen grunn til å anbefale menn å droppe alkoholen fullstendig om de vil ha barn, sier forsker og professor i biomedisin Trine B. Haugen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har sammen med internasjonale forskere studert data fra 8.344 menn. Konklusjonen er at det ikke er sammenheng mellom moderat alkoholinntak og sædkvalitet.

Studien ble tidligere i sommer publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Haugen mener det er viktig at folk får råd basert på vitenskap, og viser til at en lege en gang fortalte et par som prøvde å få barn, at mannen burde slutte å drikke.

Les også: Mitt navn er Rar Sæd

– Jeg mener det ikke er grunnlag for å gi dette rådet, fordi det kan lure folk til å tro at det å slutte å drikke kan bedre fruktbarheten. Vår studie viser at det ikke er grunnlag for å gi folk dette rådet, sier Haugen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus