- En tikkende bombe

Stortingsrepresentant og Senterpartipolitiker Kjersti Toppe er bekymret. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Stortingsrepresentant og Senterpartipolitiker Kjersti Toppe er bekymret. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

- Regjeringen bagatelliserer problemet og innser ikke alvoret, sier lege og Sp-politiker Kjersti Toppe. Nå krever hun en ny handlingplan med konkrete tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsepersonell er livredde for smitte og nordmenn blir lagt på isolat i månedsvis.

Antibiotikaresistens er et kjempeproblem, advarer eksperter.

Les hele saken på DN +: Sykehuspesten

- Både i landbruket og i helsevesenet lener man seg tilbake i troen på at vi er bedre enn mange andre land - og det er vi. Men risikoen er økende. Jeg er rystet over at regjeringen ikke innser den alvorlige trusselen dette utgjør. Antibiotikaresistens er en tikkende bombe, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe i Senterpartiet til DN.

WHO (Verdens helseorganisasjon) kom i år med en rapport som for første gang prøver å gi en samlet oversikt over utbredelsen av antibiotikaresistente bakterier i verden, basert på 114 land.

Rapporten viser at vi er på vei inn i en postantibiotisk æra hvor vanlige infeksjoner kan komme til å drepe.

WHO meldte om funn av mikrober som er motstandsdyktige mot de sterkeste antibiotikaene verden over.

- Snur opp-ned på mye av moderne medisin

- Det kommer til å snu opp-ned på mye av moderne medisin, sier professor Morten Lindbæk, leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin.

World Economic Forum har ført opp antibiotikaresistens på listen over de tre største helsetruslene i verden. Seksjonslege Dag Berild ved infeksjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus mener politikerne må ansvarliggjøres. Han har sendt invitasjon til helseminister Bent Høie, som foreløpig ikke har besøkt infeksjonsavdelingen.

Helseministeren har vært altfor passiv, mener Kjersti Toppe. Nå krever Senterpartiet økt innsats mot antibiotikaresistens. En ny handlingsplan med konkrete tiltak og mål om å redusere bruken av antibiotika - både i landbruket og i helsevesenet - er helt nødvendig, ifølge Toppe. Dette vil nå Sp ta opp på Stortinget.

- Likegyldig

- Jeg synes regjeringen virker likegyldig til problemet. Vi kan ikke lukke øynene for dette, for jeg er enig med ekspertene i at antibiotikaresistens er et kjempeproblem, som ikke vil minske i årene som kommer. Vi må redusere risikoen for å bli smittet, og dette er helt klart et politisk ansvar, sier Toppe.

Hun er kritisk til at regjeringen legger opp til et friere marked og mer fri flyt av varer og tjenester både i helsevesenet og i landbruket. En farlig utvikling, mener Sp-politikeren.

Selv har Toppe, som er lege, gått ut og sagt at hun ikke vil la seg behandle på et utenlandsk sykehus hvis hun absolutt ikke må.

- Ja, det står jeg ved. Jeg mener Bent Høie burde advart mot sykehusbehandling ute i Europa fremfor å oppfordre til det. Faren er stor for at pasienter tar med seg resistente bakterier fra utlandet, sier hun.

- Tas på største alvor

25.000 dør som følge av antibiotikaresistente mikrober i Europa. Tallet er beregnet å være 23.000 i USA. Dette er tall på linje med antall trafikkdrepte, hvor det settes inn en hel rekke tiltak for å forebygge dødsfall.

- Det gjøres ikke med antibiotikaresistens. De høye tallene viser hvor utbredt problemet er - og hvor viktig det er å ta på største alvor, sier Kjersti Toppe.

- Vi tar dette på største alvor. Derfor er det nedsatt en ekspertgruppe som skal se på hvordan Norge kan møte denne utfordringen. Ekspertgruppen vil legge frem sin rapport i slutten av august, sier statssekretær Lisbeth Normann i Helse- og omsorgsdepartementet i en kommentar.

- Norge jobber aktivt med dette både nasjonalt og internasjonalt. Vi har lenge hatt fokus på problemstillingen, både i helsesektoren og i landbrukssektoren. Sammenlignet med andre land bruker Norge relativt lite antibiotika, og vi har over lang tid hatt et lavt antibiotikabruk. Det er fordi vi har en streng praksis for forskrivning, sier Normann.

- I juni deltok vi på ministermøte i WHO, der generalsekretær Margaret Chan tok opp problemstillingen og ønsker en målrettet plan. Dette støtter vi, og vi sa på møtet at Norge ønsker å dele sine gode erfaringer på dette området internasjonalt, og at vi støtter en tydelig tiltaksplan, legger hun til.

Les hele saken på DN +: Sykehuspesten

Les også: NTNU-professor advarer mot dansk kjøtt

WHOs nye skrekk-alarm

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus