Ukraina anklager separatistene for å ødelegge bevis

Ukrainske myndigheter anklager prorussiske opprørere for å ha fjernet 38 lik fra området der et malaysisk fly styrtet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag meldte observatører for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at separatister nektet dem å arbeide på stedet der et fly med 298 mennesker styrtet dagen i forveien.

Les også: Amerikansk spionrakett fanget opp rakett

Lørdag morgen ble Valentyn Nalivajtsjenko i den ukrainske sikkerhetstjenesten sitert på at separatistene og ukrainske myndigheter hadde kommet til enighet om å sperre av området. Dette arbeidet pågår fortsatt.

– Vi håper fortsatt terroristene vil la oss jobbe innenfor en sikkerhetssone på 20 kvadratkilometer, sier Nalivajtsjenko.

Les også: Mener denne skjøt ned flyet

Separatistene har tidligere fått kritikk for å gå igjennom de dødes eiendeler. Nå får de refs fra ukrainske myndigheter for å ødelegge bevis.

– Ukraina slår offisielt fast at terrorister, med russisk hjelp, prøver å ødelegge bevismateriale i en internasjonal forbrytelse. Ifølge vår informasjon har terroristene tatt 38 av de døde kroppene til et likhus i Donetsk, sier myndighetene i en uttalelse.

Fredag foreslo FN en uavhengig gransking av flystyrten. Lørdag morgen sa den malaysisketransportministeren at han reiser til Ukraina for å bistå i etterforskningen.

Nekter for å ha rørt vrakstedet

En opprørsleder sier de ikke har rørt vrakdelene av det malaysiske flyet.

Separatistleder Aleksandr Borodaj sier han er bekymret for likene, og anklager Kiev for å forsinke flyekspertenes ankomst til krasjstedet.

Det hersker forvirring om observatører fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) får nærme seg vrakstedet i dag.

Et vitne hevder OSSE-observatørene blir nektet adgang til vrakdelene av væpnede menn, og at en representant for de prorussiske separatistene har fortalt observatørene at de vil bli informert om resultatet av opprørernes egen etterforskning senere.

Ifølge et annet vitne har observatørene fått tilgang til deler av krasjstedet, og får tilgang til å snakke fritt med lokalbefolkningen.

GÅR GJENNOM: Separatister ved krasjstedet. Lørdag gikk opprørerne med på å opprette en sikkerhetssone i området. Foto: Maxim Zmeyev / Reuters / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus